Hoppa till huvudinnehåll

De får årets stipendier inom miljö samt integration och jämlikhet

26 november 2024 | Kommun & politik, Bygga, bo & miljö
Varje år delar Linköpings kommun ut stipendier för föredömliga insatser inom miljö- och naturvård samt mångfald, integration och jämlikhet. Under tisdagen blev det klart att årets utmärkelser går till Klimatklubben Linköping samt Erikshjälpens Framtidsverkstad i Skäggetorp.
Presentation av stipendiater

Från vänster: Johan Sunesson, Hanna Löfstrand från Erikshjälpens Framtidsverkstad, Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande, Mikaela Christensen från Klimatklubben Linköping samt Stefan Erikson (M), kommunalråd.

Vid en pressträff i stadshuset tisdagen den den 26 november tillkännagavs att årets miljö- och naturvårdsstipendium tilldelas Klimatklubben Linköping för sitt arbete att sprida information och skapa engagemang i klimatfrågan, bland annat genom den årliga hållbarhetsfestivalen Terra Viva. 

Klimatklubben Linköping är en ideell förening med ändamålet att engagera, driva opinion, öka kunskap och bygga nätverk med utgångspunkt i klimatfrågan. Målet är att bidra till att överlämna ett hållbart samhälle och en välmående planet till nästa generation.

Varje val räknas

– Det känns fantastiskt kul att uppmärksammas på det här sättet. Stipendiet gör att vi kan hjälpa ännu fler till andra val i vardagen för att livsstilen ska bli mer hållbar. Vi tror att morot snabbare leder till individuell förändring än en pekpinne. Därför tipsar och inspirerar vi hellre än kritiserar och skambelägger, säger Anna Ericsson Rosvall och Mikaela Christensen, grundare av Klimatklubben Linköping.  

Priset, som är på 10 000 kronor, delas ut från Stiftelsen Linköpings kommuns miljö- och naturvårdsstipendium av Stefan Erikson (M), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

– Vi är glada att få tilldela miljö- och naturvårdsstipendiet till Klimatklubben Linköping för deras föredömliga insatser för att inspirera människor att göra klimatsmarta saker i vardagen utifrån sina egna förutsättningar, säger Stefan Erikson (M), kommunalråd.

Viktigt integrationsarbete

Även årets stipendium för mångfalds-, integrations- och jämlikhetsarbete presenterades under tisdagen. Det tillfaller Erikshjälpens Framtidsverkstad för sitt arbete att på bred front främja mångfald och integration. Tillsammans med barn, ungdomar och föräldrar bidrar de till positiv förändring genom att motverka utanförskap och utjämna uppväxtvillkoren för barn och unga i Skäggetorp. Priset, 15 000 kronor ur Stiftelsen Linköpings kommuns stipendium för mångfalds- integrations- och jämlikhetsarbete, delades ut av Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Erikshjälpen gör ett jättefint arbete för att alla ska få goda förutsättningar att lyckas i livet, oavsett uppväxt eller bakgrund. Ska vi minska segregationen behöver både det offentliga, näringslivet och idéella organisationer delta i arbetet, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.  

Bygger på delaktighet 

Hanna Löfstrand, verksamhetsansvarig samt Johan Sunesson, verksamhetssamordnare vid Erikshjälpens Framtidsverkstad i Skäggetorp, är också glada över utmärkelsen.
– Vi som jobbar inom verksamheten tror på det vi gör och är stolta, men det betyder något extra när andra ser det också. Vårt mål är att ungdomar och barn i Skäggetorp ska ha samma möjligheter att lyckas och drömma som ungdomar på andra ställen. För att lyckas är delaktighet viktigt, att låta de som bor i området få vara med och bestämma samt utforma verksamheten. För oss är det även viktigt att tänka på föräldrarna, så vi fokuserar på att ge barnen en meningsfull fritid samtidigt som vi fokuserar på att hjälpa föräldrarna att komma vidare mot arbetslivet genom att erbjuda praktik i vår secondhand-butik och olika arbetsförberedande kurser. Målet är att familjerna ska bli självförsörjande och att föräldrarna blir positiva förebilder för sina barn, säger Hanna Löfstrand.

Den 10  december 2024 kommer företrädare för Klimatklubben Linköping samt Erikshjälpens Framtidsverkstad att närvara på kommunfullmäktiges årliga middag för utdelning av stipendierna.

Läs mer om Linköpings kommuns olika stipendier via länken nedan.

“Klimatklubben Linköping är en ideell förening med ändamålet att skapa engagemang, driva opinion, öka kunskap och bygga nätverk med utgångspunkt i klimatfrågan. Målet är att ha högt i tak och att alla idéer är välkomna. Stipendiaten har en uttalad vision att bidra till att kunna överlämna ett hållbart samhälle och en välmående planet till nästa generation. De har förståelse för att alla inte kommit lika långt i sitt eget klimatarbete. De tror på att en morot leder snabbare till individuell förändring än en pekpinne och tipsar och inspirerar därför hellre än kritiserar och skambelägger. 

Stipendiaten vill nå ut med hållbara tips i vardagen för att skapa en mer hållbar livsstil. Klimatklubben Linköping har för andra året i rad tillsammans med Sankt Kors Fastighets AB anordnat hållbarhetsfestivalen Terra Viva i Ebbepark. Festivalen syftar till att inspirera till en mer miljömässigt hållbar livsstil. Där samlas föreläsare, utställare och deltagare som inspirerar kring hållbara val.”

 

“Erikshjälpens Framtidsverkstad arbetar på bred front för att främja mångfald och integration samt motverka utanförskap och utjämna uppväxtvillkor för barn och unga i Skäggetorp. Med betoning på barn och ungas delaktighet, demokrati och integration bidrar Framtidsverkstaden till barn och ungas möjlighet till personlig utveckling, trygghet, meningsfull fritid och förmåga att vilja och ta ansvar för både sin egen och andras utveckling. 
Även om Framtidsverkstaden endast funnits sedan 2022 märks Erikshjälpens närvaro i området och det finns en tydlig ansats till långsiktighet. Bland många andra regelbundna aktiviteter kan nämnas After School där barn två eftermiddagar i veckan kan samtala med goda vuxna förebilder, få läxhjälp eller pyssla. Football For All Global där det förutom fotboll förs samtal om akademiska, sociala och existentiella frågor samt Perfect Friday där högstadieungdomar kan mötas på Agora varannan fredag för att spela spel, fika, se film med mera. 
Erikshjälpen i Skäggetorp tar även stort ansvar för hela civilsamhället i området och för att driva samordningen mellan alla goda krafter. Det är tydligt att organisationen inte konkurrerar med andra aktörer utan söker samverkan som kan gynna en långsiktigt hållbar förändring för hela området. 
Sammanfattningsvis utgör Erikshjälpens Framtidsverkstad ett omfattande bidrag för att föra mångfalds- integrations- och jämlikhetsarbetet framåt i Skäggetorp.”

 

Senast ändrad den 26 november 2024

Senaste nytt

Linköping fortsätter vara del av Viable Cities Klimatneutrala städer 2030
Linköpings kommun söker sina första farmaceuter
Linköping har bland de lägsta avgifterna i landet
Det hände på fullmäktige i november
Här är kommunens fokus efter halva mandatperioden
Åtgärdsprogram för bättre luft antaget
Ändring i beslut om samplanering inom förskolan
Teamet som ska stoppa bidragsbrott
Otillåten påverkan hotar socialtjänstens arbete