Hoppa till huvudinnehåll

Distorp är en förutsättning för Linköpings utveckling

26 september 2024 | Stadsplanering & trafik, Staden växer
I Distorp norr om E4:an planeras ett nytt större verksamhetsområde. Mark för verksamheter är mycket viktigt för kommunens fortsatta utveckling och Distorp bedöms vara den mest lämpliga platsen, bland annat på grund av läget intill E4:an. 25 september-6 november är ett förslag på ny detaljplan på samråd.
3D-bild med hus på en kartbild.

Bilden visar en inzoomning av planområdets norra del med ett utformningsalternativ som i stort sett maximerar det tillåtna nyttjandet av marken enligt förslaget. Bilden är tagen från kommunens 3D-modell av planområdet.

I Linköping finns det en stor efterfrågan på mark för verksamheter. Efterfrågan gäller för nyetableringar men framförallt för verksamheter som behöver omlokaliseras på grund av Ostlänkens framtida tågspår genom staden. På grund av påverkan på omgivningen kan vissa verksamheter inte ligga i staden eller i anslutning till bostadsområden. Denna påverkan kan exempelvis bestå av buller, lukt eller transporter. Därför behövs verksamhetsmark utanför centrala staden.

Linköpings kommun har tagit fram ett förslag till en ny detaljplan för del av fastigheten Distorp 2:1 med flera. Planområdet ligger strax norr om E4:an intill Tekniska verkens verksamhetsområde Gärstadområdet, cirka fem kilometer norr om Linköpings centrum.

Men varför behöver verksamhetslokaler byggas just i Linköping? Jo, kommunens ambition är att fortsätta utvecklas. Det innebär att vi behöver skapa förutsättningar för ett starkt näringsliv och fler arbetstillfällen. Verksamhetsmark i ett attraktivt läge och i anslutning till E4:an är en förutsättning för att Linköping ska fortsätta vara en tillväxtkommun.

– Det föreslagna området i Distorp är helt avgörande för Linköpings utveckling och attraktivitet. Det här är den enda platsen vi har för att under lång tid framöver kunna tillmötesgå efterfrågan på verksamhetsmark i ett attraktivt läge och att kunna lösa omlokaliseringar av verksamheter när Ostlänken byggs, säger Stefan Erikson (M), kommunalråd och samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Kartbild över området Distorp

Föreslagen struktur för området med gator, grönområden, vattenområden och verksamhetsmark. Ljusgråa ytor visar föreslagen verksamhetsmark. Gul linje visar planområdet.

Det bästa alternativet

Det aktuella området är cirka 240 hektar och består idag till största del av jordbruksmark med åkerholmar och skogspartier.

Linköping är en kommun med hög andel jordbruksmark. Vår jordbruksmark är värdefull och vi vill bevara den. Samtidigt vill vi tillgodose de behov som en växande kommun innebär, för att kommunen ska kunna fortsätta växa och utvecklas. Därför är det ibland nödvändigt att bygga på jordbruksmark. Linköpings kommun har gjort bedömningen att jordbruksmark behöver tas i anspråk på denna plats.

– I arbetet med att hitta en lämplig plats för ett nytt större verksamhetsområde har en mängd avvägningar gjorts. Vi eftersträvar alltid att bevara värdefull jordbruksmark men här är alternativen obefintliga i relation till vad kommunen behöver. Samtidigt pågår hårt arbete för att undanta jordbruksmark på andra håll från exploatering, säger Stefan Erikson (M).

Kommunens inriktning är att när jordbruksmark tas i anspråk, så ska det göras på ett effektivt sätt. Därför har målet med detaljplaneförslaget varit att planlägga så mycket verksamhetsmark som möjligt inom planområdet. Andra motstående intressen har därför fått stå tillbaka för att skapa ett effektivt verksamhetsområde med stora sammanhängande ytor. Trots detta så sparas stora områden med värdefull natur där det också finns många fornlämningar och ytor som är viktiga för djurlivet, till exempel för fladdermöss.

För att göra området attraktivt för många olika typer av verksamheter och industrier på lång sikt är detaljplanen flexibel. Dels vad gäller vilka typer av verksamheter som kan finnas på platsen och dels i hur byggnader kan utformas i höjd och storlek. I det framtagna förslaget har kommunen utgått från de kunskaper vi har idag och samtidigt försökt ta höjd för behov som kan uppstå i framtiden.

Vill du veta mer om förslaget till ett nytt verksamhetsområde i Distorp-Gärstad? Läs mer och skicka in dina synpunkter på Stadsutveckling i Linköping:

Senast ändrad den 26 september 2024

Senaste nytt

Hög delaktighet när SFI för föräldralediga tar nästa steg
Storsatsning på idrotten i Linköping
Här undersöks vad som skapar gemenskap
Trafikverket bjuder in till samråd om Ostlänken
Släpp kraften fri för att minska segregation
Första domen efter riktad satsning mot bidragsfusk
Socialtjänstens nya lokaler i Skäggetorp invigda
Äldredagen blir Seniordagen
En stark tiondeplats till Linköpings kommun bland Sveriges miljöbästa kommuner
Ny kamera filmar och artbestämmer fiskarna i Stångån