Hoppa till huvudinnehåll

Eleven Heimir är skaparen av årets diamant

27 maj 2025 | Näringsliv, Förskola & utbildning
En lokal företagsledare eller ett företag kommer att utses till Årets Näringslivsdiamant på Näringslivsdagen i juni. Priset som delas ut har Heimir Pettersson, elev på Anders Ljungstedts Gymnasium, tillverkat.
Heimir håller upp priset

Långt innan Årets Näringslivsdiamant utses i Linköping börjar tankarna gå inne på skolan. Hur ska priset se ut? Vilka material ska användas? Och vilken elev ska få hedersuppdraget att ta fram det?

Det är tredje året som Anders Ljungstedts Gymnasium är med och tar fram priset, och andra året som de gör det helt i egen regi. Något som snabbt har blivit en kär tradition.

– Det är ett perfekt tillfälle för problembaserat lärande att få ett sånt här uppdrag. Eleven får själv fundera hur de ska lösa det och prova olika tillverkningsmetoder, säger läraren Peter Storm.

Inne på Bygg- och anläggningsprogrammet bestämde de ganska tidigt att de i år ville jobba med betong. Men eftersom det brukar användas för mer grova, stora konstruktioner, så fick de först testa olika sorter för att hitta en som passade för uppdraget. Betong kan ju ses som ett “hårt” material, så för att mjuka upp intrycket bestämde de också att basen skulle vara gjord av ek. Och det prestigefyllda uppdraget gick till Heimir Pettersson som går andra året, med inriktning husbygge.  

– Varför fick jag uppdraget? Ja, jag jobbar på bra under lektionerna, så jag hade utrymme att ta på mig något mer. Sen inriktar jag mig också mer mot betong just nu, så det passade bra på det sättet också, säger han.

Utmaning att skapa formen

Han började med att fundera på hur han skulle forma betongen till en diamant och testade olika sätt.

– Det var det mest utmanande med uppdraget. Det fanns liksom ingen färdig manual på hur man gör en diamant av betong, utan jag fick verkligen göra allt utifrån mitt eget huvud. Först tänkte jag såga träbitar i speciella vinklar som kunde pusslas ihop till en form, men det gick inte att såga allt så smått. Då kom jag på att jag kunde borra hål i kortsidan på träbitarna och binda ihop dem med najtråd. Sedan använde jag smältlim för att täta mellan träbitarna, berättar han.

Heimir har även tillverkat basen av ek, och har oljat både bas och diamant i tre omgångar. När vi träffade honom fick vi vara med när båda delarna skulle monteras ihop för första gången. Han och läraren Peter Storm berättade att även om hålet i basen är helt rakt, så hängde slutresultatet på om skruven, som är fastgjuten i diamanten, också var rak. Dessutom kunde betongen spricka om skruven gick för tajt. Men allt höll, och diamanten stod rakt och ståtligt.

– Jag är väldigt nöjd med resultatet! Det blev fint med kontrasten mellan betong och ek, och oljningen blev bra. Det har varit roligt att få göra något finare än stora betongblock!

Goda framtidsutsikter

Läraren Peter Storm har 22 års erfarenhet i branschen, bland annat inom gjutning och plattsättning. Han berättar att det finns ett stort behov av byggnadsarbetare, och att behovet även ligger på en hög lägstanivå när konjunkturen svänger.

–  Vi har ett väldigt gott samarbete med branschen och alla elever får APL platser. Behovet i näringslivet gör att vi egentligen skulle behöva höja intaget och utöka platserna. Väljer man att gå det här programmet är framtidsutsikterna mycket goda. Något som man kanske inte känner till är också att vi har ett utbyte med Island, så några elever har precis varit där i en vecka. Det är alltid väldigt uppskattat och roligt, berättar Peter.

Diamanten kommer att ges till ett företag eller en företagsledare i Linköping som bland annat har visat förmåga till långsiktigt tillväxt och utveckling, bidrar till en bredare samhällsnytta och som stärker Linköping som platsen där du möter framtiden. Och vem det blir, det avslöjas på kommunens Näringslivsdag, 5 juni.

Text: Malin Wictorén

Senast ändrad den 27 maj 2025

Senaste nytt

Det hände på fullmäktige i maj
Linköpings klimatråd presenterar sin första rapport
Hela Östergötland gratulerar LiU på 50-årsdagen
Katarina Jonsson Bratu blir ny servicedirektör
Ny satsning ska bryta utanförskap i Skäggetorp
Så gick granskningen av kommunens konferenser
Krogar i kamp mot knarket
Det hände på fullmäktige i april