Hoppa till huvudinnehåll

En trygg start för föräldrarollen – samtal som gör skillnad i Berga

20 december 2024 | Omsorg & hjälp
Konversationerna går in i varandra, för när det pratas föräldraskap flödar både råden och berättelserna. Att våga be om råd är ofta svårare än att ge, men hos Trygga föräldrar i Berga är det högt i tak. Här samlas föräldrar tillsammans med brobyggare Fartun Omar och socialsekreterarna Frida Edler och Jenny Bergvall för att vägledas och att vägleda.

Till föräldrastödsprogrammet Trygga föräldrar i Berga är det skratt, diskussion och högt i tak när gruppen träffas. Foto: Fanny Miles

Freden börjar i hemmet

Under nio tillfällen har de träffats, mammorna i Berga som nu sitter och samtalar om anknytning, tonårstid, ansvar och skyldigheter. Trygga föräldrar är ett föräldrastödsprogram som riktar sig till föräldrar med utländsk bakgrund. Syftet med programmet är att sprida kunskap om risk- och skyddsfaktorer samt stärka föräldrarnas viktiga roll i sina barns liv. 

– Jag har fått med mig massor härifrån! Insikter om att vara förälder men också att allt inte är så självklart. Jennys favorituttryck är “det beror på”, och det tar jag med mig. Att lösningen inte alltid är given utan att det beror på situationen, säger mamman och kursdeltagaren Anisa Abdi Karim.

Kurserna är en del av ett brottsförebyggande arbete där föräldrar engageras och får möjlighet att prata med representanter från kommunens socialtjänst för att minska fördomar och öka tilliten. 

Anisa Abdi Karim är en av kursdeltagarna. 

Nio olika teman

Socialtjänst Berga håller i träffarna som sker i Berga by och under de senaste nio gångerna har de bland annat pratat om självkänsla och empati, den livslånga anknytningen, demokrati i familjen och i samhället, identitet och självtillit samt familjen som skyddsfaktor.

– Vi drog igång kurserna i oktober 2023 och sedan dess har det varit fullsatt. Det är en väldigt populär kurs så just nu har vi två grupper parallellt, säger Jenny Bergvall. 

Frida Edler håller upp sina händer medan hon pratar. Hon bär en röd skjorta. Bredvid henne sitter en kvinna.

Frida Edler sammanfattar kursinnehållet tillsammans med deltagarna.

Inspiration från Örebro

Det började egentligen som en mötesplats för kvinnor och det var då förslaget om att prata föräldraskap kom. Fartun, som är brobyggare i kommunen, kände till programmet Trygga föräldrar som Örebro kommun har utvecklat. Jenny och Frida ansökte om att gå gruppledarutbildningen och direkt efter startade den första gruppen i Berga.

Avslut för höstens kurs

I dag är det fem mammor som träffas för att sammanfatta höstens kurs tillsammans med Jenny och Frida. Anisa har varit med sedan starten.

– Det finns en styrka i att träffas tillsammans och prata om hur det är att vara förälder. Det är också ett sätt att integrera nyanlända i det svenska samhället vilket är viktigt. Ofta vet inte föräldrar sin makt vilket gör att barnen tar makten. Men så kan vi inte ha det, det är viktigt med tydlighet kring att det är föräldrarna som har ansvaret och att det är de vuxna som bestämmer. Den här kursen har påmint oss alla om det och förstärkt vårt föräldraskap, säger hon.

En kvinna skrattar. Hon håller munnen för händerna.

Glädje, skratt och allvar i en härlig blandning.

Gummibandet som symbol

Frida och Jenny pratar mycket om ett gummiband som symbol för anknytning. När barnen är små är gummibandet inte så sträckt men ju äldre barnen blir ju mer sträcks bandet ut. Kursen öppnar upp för diskussion och frågor där ingen fråga eller fundering är dum. Hela syftet är att förstå vilka rättigheter och skyldigheter både barn och föräldrar har. 

– Vi har pratat om föräldrars ansvar och makt och att vi som föräldrar kan påverka positivt. Hemmet kan vara en skyddsfaktor om hemmet är tryggt och säkert, säger kursdeltagaren Nesrin och Anisa fyller i:

– Det är viktigt att lyssna på barnen och få till ett samarbete i hemmet. Men också att lyssna utan att direkt lösa problemet. För även om jag lyssnar och kompromissar är det ändå jag som bestämmer i slutändan, det måste vara så eftersom jag är den vuxna. 

Och det är just sådant som diskuterats under kursen. Vad föräldraskapet innebär i grunden. Vad det innebär att vara en trygg vuxen och skapa en trygg miljö. Vuxenbesluten är en stor del i att det ska fungera. Anisa och hennes kurskompisar är alla måna om att skapa den där tryggheten och att bygga förståelse och förtroende för det svenska systemet. 

När kursen nu avslutas har kanske ingen alla svar på föräldraskapets många gåtor, men tillsammans kan man komma en bra bit på vägen. För trygghet börjar med kunskap, lyhördhet och en vilja i att våga mötas.

Text och foto: Fanny Miles

Senast ändrad den 20 december 2024

Senaste nytt

Linköping uppmärksammar Förintelsens minnesdag
Ansökan om sommarens feriejobb är öppen
Ett lysande samarbete i Ryd
Trädvård och almsjuka i Järnvägsparken
Dags att söka till gymnasiet
Allt för många misslyckas med ålderskontroll
Kan skolmat påverka klimatet?
Sankt Kors rustar för breddat uppdrag
Dags att önska skola