Hoppa till huvudinnehåll

Ett litet steg att ta för att kunna hjälpa fler

5 september 2024 | Kommun & politik
Thomas Lönnroth har arbetat inom psykiatrin sedan 2001. Efter att ha sett behovet av stöd hos de personer han arbetade med bestämde han sig för att bli god man. För honom blev det en naturlig förlängning av sitt yrkesliv.
Thomas Lönnroth sitter utomhus på en bänk

Thomas Lönnroth är god man. Foto: Evelina Restrup

Thomas har varit god man i nästan tio år nu och hjälpt totalt 13 huvudmän. Idén om att bli god man föddes en dag när han var på sitt jobb på ett psykiatriboende eftersom många av de boende där är i behov av goda män eller förvaltare. Så Thomas tog kontakt med Överförmyndarenheten och sa att han ville testa. Efter att ha gått igenom ansökningprocessen fick han ett första uppdrag.

– Det kändes som ett ganska litet steg att ta för att kunna hjälpa fler. I och med att jag redan jobbar med personer som har svårigheter så var det ingen främmande värld för mig. Så jag tänkte att jag kunde prova och se om det var något för mig, säger Thomas.

Mer av en rådgivare

Thomas trodde att det innebar ett mycket större ansvar att vara god man än vad det egentligen gör. Många förväxlar det nog med att vara förvaltare, men till skillnad mot förvaltare så är det frivilligt att ha en god man. Vad huvudmännen behöver hjälp med varierar beroende på uppdraget och vilken målgrupp man jobbar med. Thomas har valt att jobba med personer med någon sorts psykisk funktionsnedsättning, för honom handlar det mest om att stötta och hjälpa till med ekonomi.

– Det visade sig att jag är mer av en rådgivare, men med vissa befogenheter, men inte alls så många som de flesta kanske tror, förklarar Thomas.

Utmanande men givande

Thomas förklarar att det också kan vara utmanade att jobba med den här målgruppen eftersom den hjälp man ger inte alltid möts av tacksamhet direkt, ibland kommer den långt senare. 
Ofta handlar det om personer som känner sig utanför samhället som kanske har en skuldproblematik och en depression i grunden. Att då sätta ramar och gränser, till exempel med pengar, möts inte alltid av glada tillrop.
Som god man behöver man ofta hjälpa till med sina huvudmäns ekonomi, men man behöver inte någon bakgrund inom ekonomi.

– Det är väldigt givande när man vet att man gör rätt mot sin huvudman och hjälper en person i rätt riktning. Och framförallt den dagen som alla skulder är borta.

Rekommenderar andra att våga ansöka

Thomas Lönnroth rekommenderar också andra att bli gode män, särskilt till personer som redan arbetar med människor.

– Det är en win-win-situation, där man både hjälper andra och får en extra inkomst, eftersom man får ersättning som god man. Så våga ansök, om du blir godkänd får du själv välja vilka uppdrag du tar och hur många.

 

Senast ändrad den 5 september 2024

Senaste nytt

Wandt tar framtidsstaden ut i rymden
Här lär sig Europa av framtidsstaden Linköping
Nu blir de självkörande bussarna bokningsbara
Centrum, 700 bostäder och skola planeras när Ekängen växer
Kommunens föräldrastöd stärks
Sara Lövestam får pris till Tage Danielssons minne
Mer mat ska lagas på Linköpings vård- och trygghetsboenden
Så här ansöker du om kommunens stipendier
Wandt en av talarna när Linköping visar upp sig på konferens
Förväntat publikrekord när Bonfire Festival intar Linköping för tredje året