Samernas nationaldag är gemensam för alla samer, oavsett om de bor i Sverige, Norge, Finland eller Ryssland. Datumet, den 6 februari, är valt för att högtidlighålla minnet av det första samiska landsmötet i Trondheim 1917. Mötet samlade över hundra samer från Sverige och Norge, därav en stor del kvinnor.
Det var första gången i den samiska historien som nord- och sydsamer från Norge och Sverige samlades till ett gränslöst möte för att diskutera gemensamma problem. Det gör 6 februari till en viktig symboldag för alla samer, oavsett land.
Samiska flaggans färger
Den samiska flaggan är röd, blå, grön samt gul, precis som den traditionella samiska dräkten. Cirkeln i mitten symboliserar solen och månen. Första gången samerna erkändes av riksdagen som urfolk i Sverige var 1977. Flaggan antogs 1986, liksom den samiska nationalsången Sámi soga lávlla.
Nationella minoriteters rättigheter
Samerna är en av Sveriges fem nationella minoriteter. De övriga är judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar. De nationella minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, finska, samiska och meänkieli.
År 2000 undertecknande Sverige den europeiska ramkonventionen om skydd för nationella minoriteter. Den nationella minoritetslagstiftningen trädde i kraft 2010 och reviderades 2019 med förstärkta rättigheter för nationella minoriteter. Linköpings kommun antog riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter under 2020. I praktiken innebär det att kommunen till exempel ska bidra till att skydda och främja de nationella minoriteternas identitet, kultur och språk.
Program den 6 februari
Kommunen har i samråd med representanter från den samiska minoriteten arbetat fram ett program som lyfter samisk musik och kultur. I år ligger fokus på den samiska musiken och vi bjuds på både på samernas nationaljojk och en samisk konsert i Sankt Larskyrkan. Jojken är en central kulturbärande del och har länge varit ett sätt för samer att uttrycka känslor, minnen och relationer till omvärlden. Evenemanget görs som en del i kommunens arbete med att främja nationella minoriteters rätt till sin kultur och utövandet av sitt språk.