Hoppa till huvudinnehåll

Här är kommunens fokus efter halva mandatperioden

27 november 2024 | Kommun & politik
Socialdemokraterna och Moderaterna uppdaterar sitt samarbetsavtal. Drygt halvvägs i mandatperioden har det politiska styret kommit överens om att göra en extra satsning på undervisning i tidiga skolåldrar samt på bekämpning av välfärdsbrott inom äldreomsorg, LSS och socialpsykiatri.

Kristina Edlund (S) och Niklas Borg (M). Foto: Åke Karlsson

Att satsningarna görs inom grundskolan och den sociala sektorn beror på att behoven har visat sig vara stora. Anledningen till att Socialdemokraterna och Moderaterna bildade ett gemensamt styre efter valet 2022 var att skapa stabilitet och rusta Linköping inför framtiden. Bakgrunden är ett par stora samhällsutmaningar. Det gäller organiserad brottslighet, att stärka beredskapen sett till omvärldsläget, klimatförändringar och den förändrade befolkningssammansättningen med färre barn och en kraftig ökning av äldre.    

– En stor del av det som vi slog fast i vårt politiska program är förverkligat eller är på väg att förverkligas. Samarbetet flyter på bra och vi känner att vi kan lägga i en högre växel, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Fler unga ska klara skolan

Idag har elever i förskoleklass i Linköpings kommun tre timmars undervisningstid per dag. Den tiden kommer att förlängas till 3,5 timme per dag. Dessutom ska personaltätheten i låg- och mellanstadiet utökas. Därtill görs en satsning på elevhälsan i grundskolan eftersom bättre mående hos barn och unga ofta går hand i hand med bättre skolresultat.

– Vi vill att fler unga i Linköping ska klara skolan, därför lägger vi extra krut på undervisningen i tidiga åldrar. Sexåringarna ska få mer undervisningstid och barnen i låg- och mellanstadiet ska få högre personaltäthet, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Satsning mot välfärdsbrottslighet

Den andra delen i det uppdaterade samarbetsavtalet rör kriminella och oseriösa aktörer inom äldreomsorg, LSS, socialpsykiatri och HVB. Fler kontroller ska genomföras på plats för att se till att aktörerna är seriösa och följer lagar och regler. Uppföljning av ingångna avtal ska också skärpas, så att Linköpings kommun försäkras om att motparten lever upp till det som överenskommits. Fler av kommunens medarbetare ska även utbildas i välfärdsbrottslighet.  

– Arbetet mot välfärdsbrott har varit en viktig fråga ända sedan Moderaterna och Socialdemokraterna valde att ta över styret av kommunen. Vi behöver bygga ut det arbetet ytterligare och lägger nu ett särskilt fokus på äldreomsorg, LSS, socialpsykiatri och HVB, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens vice ordförande.  

Linköping är den största kommunen i Sverige som har ett politiskt styre bestående av socialdemokrater och moderater. 

Senast ändrad den 27 november 2024

Senaste nytt

Linköping fortsätter vara del av Viable Cities Klimatneutrala städer 2030
Linköpings kommun söker sina första farmaceuter
Linköping har bland de lägsta avgifterna i landet
Det hände på fullmäktige i november
Åtgärdsprogram för bättre luft antaget
Ändring i beslut om samplanering inom förskolan
De får årets stipendier inom miljö samt integration och jämlikhet
Teamet som ska stoppa bidragsbrott
Otillåten påverkan hotar socialtjänstens arbete