Hoppa till huvudinnehåll

Första domen efter riktad satsning mot bidragsfusk

7 oktober 2024 | Omsorg & hjälp, Brottsförebyggande och trygghetsskapande
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Linköpings kommun har sedan tre år tillbaka arbetat intensivt med att motverka bidragsbrott inom ekonomiskt bistånd genom en särskild satsning på felaktiga utbetalningar. Arbetet har lett till över 90 polisanmälningar och återkrav på nästan sju miljoner kronor. Nu har den första domen fallit efter denna satsning.
Fredrik Lundén är nöjd över domen.

Fredrik Lundén (M) är nöjd över domen. Foto: Crelle / Getty images

En person som polisanmälts har nu dömts för bidragsbrott vid fem tillfällen under 2022, vilket markerar ett viktigt steg framåt i kommunens arbete för att motverka brott mot välfärdssystemet.

– Konsekvent och idogt arbete ger resultat, glädjande att rättsväsendet tar bidragsbrott på allvar. De flesta brotten är av lägre belopp men totalt i samhället är det väldigt stora summor som istället ska användas till kärnverksamhet, säger Fredrik Lundén (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Sedan FUT-teamet, som arbetar mot felaktiga utbetalningar, inrättades 2021, har Linköpings kommun visat att systematiskt och fokuserat arbete ger resultat. FUT-teamet har arbetat proaktivt för att upptäcka och stoppa bidragsbrott. Teamet har genom åren fått tips från både socialsekreterare och fastighetsägare som gett upphov till flera av de polisanmälningar som nu gjorts.

– För oss som verksamhet är det otroligt viktigt att vi nu fått en fällande dom just kopplat till bidragsbrott. Vi lägger ner mycket arbete med att förebygga felaktiga utbetalningar och säkerställa att rätt bistånd betalas ut. Därför är det viktigt att det får konsekvenser för individer som medvetet fuskar, säger Mikaela Schullström, integrations- och arbetsmarknadsdirektör.

Domen en viktig milstolpe

Den första domen sedan FUT-satsningen påbörjades rör en person som lämnat oriktiga uppgifter om sina inkomstförhållanden till kommunen. Personen ansökte vid fem tillfällen under våren och sommaren 2022 om ekonomiskt bistånd och angav i varje ansökan att det saknades inkomst. Det framkom senare att personen mottagit lön under hela den aktuella perioden och på så sätt erhållit bistånd felaktigt.

I domen, som föll i Linköpings tingsrätt i slutet av augusti 2024, dömdes personen till villkorlig dom och dagsböter. Personen ska också betala tillbaka det felaktigt utbetalade beloppet till kommunen.

– Jag ser fram emot fler fällande domar för den som begår bidragsbrott i Linköping, bidrag ska gå till de som är berättigade till det, inte till dem som fuskar, avslutar Fredrik Lundén. 

 

Senast ändrad den 7 oktober 2024

Senaste nytt

I dag är Tornedalingarnas dag
Åsa Hedin blir ny kommunikationsdirektör
Linköpings kommun bland de tre bästa på klimatanpassning
Förslag på ny avfallstaxa
Niklas Selander ny vd för Sankt Kors-koncernen
Det hände på fullmäktige i juni
Barnbadet på Tinnis är invigt – första steget mot ett nytt Tinnis
Malin Ljung blir ny näringslivsdirektör