Det kallas för LOS, lokal operativ samverkan. Ungefär en gång i månaden träffas kontrollanter från Linköpings kommun, Skatteverket, Arbetsmiljöverket, Migrationsverket och andra myndigheter för att tillsammans med polisen göra oanmälda besök hos företagare i olika branscher i Linköping. Polisen är med, både av säkerhetsskäl och för att leta efter eventuell brottslighet.
Klockan 09.10, en kylig höstdag. Något försenat hälsar polisen David deltagarna välkomna till dagens insats. Ett 30-tal personer sitter i en möteslokal på Garnisonsområdet i Linköping och lyssnar uppmärksamt på insatsledaren. Ett tiotal av dem är poliser, varav några tillhör gränspolisen. En spänd förväntan finns i rummet, men de flesta har varit med förr och vet vad som väntar. Efter en presentationsrunda och några individuella önskemål om hur besöken ska gå till så tar sällskapet plats i två stora polisbussar och några bilar, och rullar mot dagens första adress, en bilverkstad i utkanten av centrala Linköping.
Emelie jobbar som miljöskyddsinspektör på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen i Linköpings kommun och har sedan ett par år tillbaka en samordnande och drivande roll i att LOS-insatserna blir av. Tillsammans med polisen gör hon en plan och bjuder in de andra parterna inför kommande insatser. Kommunen har stora möjligheter att styra vilka verksamheter som ska besökas, men alla myndigheter kan komma med önskemål.
– Vi från kommunen brukar bland annat titta på hantering av livsmedel, hantering av miljöfarliga ämnen, om verksamheten stämmer överens med vad bygglovet säger, eller om man lever upp till tillstånden att få sälja alkohol eller tobak, berättar Emelie.
Ett hot mot demokratin
Det grundläggande syftet med insatserna för alla deltagande tillsynsmyndigheter är att motverka både osund konkurrens och i förlängningen organiserad brottslighet. De företagare som sköter sig och följer lagar och regler, ska inte behöva konkurrera om kunder med de som inte sköter sig, och som därmed kan ha lägre priser. Många oseriösa företagare drar sig inte heller för allvarlig brottslighet, som att bedriva människohandel genom att utnyttja personer som arbetskraft, som befinner sig illegalt i Sverige. Gängkriminella driver företag för att tvätta pengar, sälja stöldgods, och lura kommuner och myndigheter på bidrag.
Insatserna mot detta på lokal nivå görs inom ramen för ett regeringsuppdrag mot arbetslivskriminalitet, där nio statliga myndigheter ingår.
– Fusket och den grova organiserade brottsligheten på arbetsmarknaden är ett hot mot vår demokrati. Att bekämpa det i Linköping var ett av våra löften när vi presenterade vår politik för den här mandatperioden. Vi ska göra det genom att öka våra kontroller och tillsyner inom LOS. Linköpingsborna behöver samtidigt hjälpa till genom att inte gynna de här företagen som kunder, säger Mari Hultgren, ordförande i bygg- och miljönämnden (S).
– Myndighetssamverkan är en förutsättning för att motverka brottsligheten på arbetsmarknaden och mot den organiserade brottsligheten och tillsammans blir vi ganska starka. Kommunen genom- för själva en hel del vardagliga kontroller med goda resultat, men det är vid myndighetssamverkan som vi ser ännu kraftfullare effekter där vi kan använda oss av respektive myndighets "muskler", läs regelverk, säger Joakim Jäderstig, biträdande säkerhetschef i Linköpings kommun.
Joakim kommer närmast från Polismyndigheten där han arbetat i myndighetssamverkan som operativ samordnare mot organiserad brottslighet under flera år. I kommunen har han ett stort fokus på välfärdsbrottslighet. Företag och bolag används inte sällan som brottsverktyg för att tillskansa sig eller möjligen tvätta pengar, varför kontroller är ett nödvändigt verktyg för att motverka brottslighet på arbetsmarknaden.
Smuts och oreda i bilverkstad
Klockan 09.53. Hela sällskapet med poliser och kontrollanter stannar till och kliver ur fordonen, ett kvarter bort från bilverkstaden som ska få besök. Det finns uppgifter om att verkstaden har en utgång på baksidan och några av poliserna tar position för att kolla att ingen smiter ut bakvägen när besöket är ett faktum, vilket kan hända under en LOS-insats. Övriga går in i lokalen från entrén, och ägaren får avbryta jobbet med en gammal Toyota.
Besöket tar en stund. Kontrollanterna får kryssa fram mellan bildelar, maskiner och allsköns bråte när de ser sig om i den lilla lokalen. Kommunens kontrollanter reagerar på golvbrunnen, och vad som kan hamna där, och hur verksamheten hanterar miljöfarligt avfall. Finns det risk att giftiga ämnen kommer ut i avloppsvattnet? Källaren är knökfull med däck. Det är smutsigt och rörigt.
Mannen som driver verkstaden får ta en paus från mekandet.
Kontrollanterna ställer sig på kö för att prata med mannen som driver verkstaden. Johanna, som är miljöskyddsinspektör för kommunen, påtalar flera brister när det är hennes tur. Hon har hittat flera omärkta dunkar med oklara vätskor. Kemikalier och farligt avfall hanteras inte på ett säkert sätt. Mannen blir upprörd och höjer rösten.
– Det går inte att följa lagen! Jag stänger och går på socialen i stället! säger han.
– Lyssna på mig så ska jag förklara vad du behöver göra, säger Johanna på ett lugnt och tydligt sätt.
Poliser finns hela tiden nära till hands för att stötta myndigheternas personal. Mannen blir tillsagd av kommunen att städa och röja, men också att det måste dokumenteras att det miljöfarliga skräpet har tagits omhand på rätt sätt hos en godkänd mottagare. En kontrollrapport med information om avvikelser från lagstiftningen på tio punkter upprättas, där det framgår vad han behöver göra, och att det kommer att bli ett återbesök.
Mannen mjuknar lite och lovar att han ska försöka städa. När alla myndighetsrepresentanter har fått ställa sina frågor, och kanske meddelat brister, sitter de upp i fordonen för att rulla mot nästa arbetsplats. Det blir en del prat, kontrollanterna emellan. “Hittade ni något?” Men det råder till stor del sekretess mellan myndigheterna, så inga detaljer avslöjas.
Emelie och Johanna undersöker vad som finns i diverse dunkar.
Det blir en del formulär att fylla i under ett besök, samtidigt som polisen undersöker om en båtmotor är anmäld som stulen.
Tidvis en hotfull arbetsmiljö
Klockan 11.15 i utkanten av Linköping. Polisbussarna rullar först in på grusplanen där en företagare erbjuder både bilreparationer, tunga transporter och entreprenadarbeten. Mönstret upprepar sig, kontrollanterna går runt och tittar i och utanför lokalerna i väntan på sin tur att prata med ägaren. Arbetsmiljöverket vill se besiktningsprotokoll för lyftanordningar, kommunen konstaterar att företaget numera har en bra tvättanordning för däck. Ägaren svarar vänligt på alla frågor, kanske för att poliser står i närheten.
– Vi är ute och gör kontroller mer eller mindre varje dag, året runt, men för det mesta åker vi förstås utan sällskap av polis. Det är inte alltid så att man bemöts särskilt trevligt eller tillmötesgående när vi kommer från kommunen, säger Emelie.
Ibland kan det bli hotfullt utan sällskap av polis. På grund av det ganska utsatta uppdraget har vi valt att inte ha med efternamn på medarbetarna i texten. Kommunen som arbetsgivare har jobbat mycket med kompetenshöjning när det gäller att förebygga hot och våld och otillåten påverkan.
– Vårt arbetsmiljöarbete fortsätter att uppdateras och tryggheten för våra inspektörer är otroligt viktig för oss, säger Maria Pihlajärvi som är enhetschef för livsmedelskontrollen, samt ansvarig chef för LOS på miljöavdelningen.
På just den här arbetsplatsen har det tidigare funnits en hel del brister. Nu hade ägaren rättat till flera problem som påtalats vid tidigare besök, men fortfarande fanns det saker som behöver åtgärdas. Sällskapet bryter för lunch.
Två polisbussar och flera bilar behövs för att transportera alla deltagare i LOS-insatsen.
Omärkt mat i restaurangens frys
Klockan 13.25. Dags för besök på en snabbmatsrestaurang i centrala Linköping. Skatteverket ber alla att avvakta en liten bit bort. De vill gå först för att göra ett köp, och därmed följa upp ett tips om att kunder som betalar med swish omedvetet skickar pengarna direkt till ägarens ficka i stället för till företaget. Strax efter kommer övriga kontrollanter fram till lokalen.
Tipset visade sig inte stämma den här gången. Livsmedelsinspektören Thérése tar snabbt på sig skyddskläder i form av en rock och en mössa, och går sedan vant in bakom disken och in i köket. Det här är hennes fokusområde.
– Det är ganska hög temperatur här, säger Thérése till mannen som tillreder maten, och håller fram en termometer där det finns byttor med grönsaker och såser.
Hon ber mannen visa runt bland kylar och frysar och frågar hur deras rutiner ser ut för att hålla maten fräsch. Det är halt på golvet i köket av matfett. I frysarna finns en hel del omärkt mat, och över diskhon är det ett hål i taket där skadedjur skulle kunna ta sig in. Thérése skriver i sin rapport att detta ska följas upp vid nästa kontroll.
Kommunens inspektör mäter temperaturen vid såser och grönsaker på snabbmatsrestaurangen.
Abrupt slut på insatsen
Klockan 14.20. Nästa restaurang, nu i utkanten av Linköping. Här har flera myndigheter sett brister tidigare. Kommunen har skickat förelägganden på både mejl och vanlig post, men de tas inte emot. Mannen som jobbar där har svårt att svara på alla frågor från kontrollanterna, och ringer efter ägaren som strax kommer dit. Han är påtagligt upprörd över besöket.
Flera myndigheter upptäcker tydliga brister även den här gången. Arbetsmiljöverket påtalar att skyddsanordning saknas på en degblandare. Skatteverket ser allvarligt på att mannen som jobbar där inte har skrivits in i dagens personalliggare. Och polisen misstänker att det har hanterats narkotika i lokalen och ringer efter en hundförare med narkotikasökhund. För kommunens del hittas det även i de här frysarna en hel del mat där det saknas etiketter som visar ursprung och vad det är för något. All livsmedel ska vara spårbar. Men en del annat är välordnat. I rapporten noteras bristande underhåll och rengöring av lokalen.
Det blev anmärkningar både på en degblandare som saknade säkerhetsskydd, samt omärkt mat i frysen.
Med anledning av misstänkt narkotikabrott vill polisen göra husrannsakan på en annan adress som är kopplad till ägaren. De behöver rikta sina resurser mot det uppdraget och hela LOS-insatsen får avbrytas. Som vanligt har sällskapet inte hunnit med hela listan på företag som skulle besökas den här dagen, men klockan har passerat 15.30. Nu fortsätter arbetet med att skriva rapporter och göra dokumentation av alla besök. Nästa månad samlas stora delar av gänget igen.
– Förhoppningen med de här besöken är att de ska leda till sund konkurrens. Folk ska veta att det finns en risk att bli påkommen och drabbas av böter eller krav på åtgärder. I värsta fall kan vi bli tvungna att fatta beslut om att stänga verksamheten, säger Emelie.
Vad är det värsta du har sett?
– Det har nog varit de här industrilokalerna, där folk bor i misär, och att de inte har någonstans att ta vägen. Helt enkelt blir utnyttjade av sina arbetsgivare och får sova på golvet, avslutar Emelie.
Text och foto: Björn Öberg