– Det smakade bra! Kryddigt. Konsistensen var lite sisådär, men det här är helt klart en bra grej, säger Natahlie Spasojevic, elev på Birgittaskolan.
Hon är en av flera hundra elever på Birgittaskolan som på måndagen fick prova ett par av de rätter som ska bli en del av kommunens beredskapslager av frystorkad mat.
Natahlie Spasojevic var bland de första eleverna som fick prova den frystorkade chili con carnen. Foto: Amir Tajik
2,5 miljoner portioner
Enligt direktiv från staten ska alla kommuner kunna bedriva sina samhällsviktiga verksamheter i minst 100 dagar även under en allvarlig samhällsstörning. Om det pågår en samhällsstörning och leveranserna inte fungerar som vanligt kommer maten i kommunens över 200 kök ta slut på några dagar.
Under ett par år har en projektgrupp provat recept och metoder. Framåt årsskiftet ska medarbetarna i fyra utvalda kök på allvar dra igång med att börja bygga upp ett stort lager av frystorkad mat.
– Vi arbetar hårt med att rusta kommunens verksamheter så att det viktigaste ska fungera även i en kris- eller krigssituation. Att alla Linköpingsbor tar ansvar för att bygga sin egen hemberedskap för att klara sig minst en vecka är minst lika viktigt. Har du inte börjat än, så sätt igång, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.
Att Linköpings kommun ska skapa sig en beredskap för kris och i värsta fall krig, är en prioriterad fråga för Niklas Borg (M), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen, och Kristina Edlund (S), ordförande i kommunstyrelsen.
En vanlig dag serveras cirka 25000 portioner mat i Linköpings kommun. Ett beredskapslager som ska räcka i 100 dagar behöver alltså bestå av 2,5 miljoner portioner. Enligt beräkningarna kommer det ta cirka sju år att nå dit.
– Vi har provat oss fram och landat i fyra olika rätter som fungerar bra att frystorka och vakuumförpacka i påsar. Maten ska hålla i 25 år, men vartefter kommer lagret att omsättas i kommunens restauranger, precis som vi har gjort i dag, säger projektledare Martin Liabäck.
Frystorkar finns på fyra av kommunens kök som ingår i projektet. Foto: Amir Tajik.
Stort intresse från andra kommuner
Kostnaden att laga, frystorka och lagra maten i egen regi blir cirka 80-90 procent lägre än om kommunen skulle köpa in motsvarande mängd frystorkad eller konserverad mat. Nu byggs lagret upp genom att medarbetarna i fyra utvalda kök inom kommunen vissa dagar lagar extra mycket mat, som sedan frystorkas och förpackas. Fyra olika rätter har valts ut för projektet.
Under måndagen serverades bland annat frystorkad vegetarisk ärtsoppa och chili con carne. En hel del elever valde just de alternativen.
– Det gick åt nästan 30 liter chili con carne och 6 liter ärtsoppa, vilket är helt okej nivåer i sammanhanget. Vi har valt ut rätter som är populära bland eleverna. Det är såklart viktigt att det är mat som de gillar, så att lagret kan omsättas på ett bra sätt, säger Lillevi Ljunggren, som leder de praktiska delarna i projektet.
Premiären med servering av frystorkat i större skala följdes av ett större pressuppbåd. Intresset för projektet är även stort från andra kommuner och regioner och det har kommit flera förfrågningar om studiebesök längre fram under hösten eller vintern.
Text: Björn Öberg
Måndagens aktivitet om frystorkad mat är ett av flera teman under Beredskapsveckan som genomförs nu vecka 39. Läs mer om vad som händer i Linköping här: