Inför hennes besök i Linköping berättar hon över ett digitalt möte om kraften hos människor i deras strävan efter utveckling.
– I krigstider måste vi vara innovativa för att överleva, säger Olena.
Drönarattack i september
Lviv ligger i västra Ukraina, nära gränsen till Polen. Det är en vacker stad, påtalar Olena. En stad med anor från 1200-talet, där torgen fylls av glada invånare som sippar kaffe på uteserveringar och går till jobbet om dagarna. Och där flyglarmen tjuter och uppmanar till att ta skydd.
Dagen efter vårt digitala möte utsätts Lviv för en drönarattack som skadar byggnader och dödar minst sju personer. En av personerna, en ung kvinna, jobbar tillsammans med Olena och hennes team. Sorgen blandas med arbetet kring upprustning av förstörd infrastruktur. I Lviv jobbar kommunen snabbt tillsammans med entreprenörer för att rusta upp när bomberna har fallit. Det är ett sätt att hålla hoppet uppe hos människor. När ett fönster krossas byts det ut direkt.
– När kriget bröt ut behövde vi fokusera på något. Vår infrastruktur påverkas konstant av kriget så vi planerade för hur vi kunde styra infrastrukturen. Till exempel började vi kartlägga hur trafiken rörde sig. På så sätt kunde vi spara energi genom att slå av trafikljusen när det var lugnare och slå på igen när det var mörkt eller när fler bilar var ute, berättar Olena och fortsätter;
– Elen försvinner då och då. Många invånare har generatorer och det är kanske inte klimateffektivt men det är nödvändigt. Men nu har vi börjat titta på alternativa lösningar som till exempel hur vi bättre kan använda oss av solenergi.
Lviv i Ukraina. Foto: Lviv bureau of European integration
Unbroken rehabiliteringscenter
I Lviv ligger Unbroken rehabilitation centre. När Ryssland invaderade Ukraina och kriget bröt ut i februari 2022 flydde många människor. Antingen till andra länder eller till städer i Ukraina där läget var något lugnare. Lviv var en av de städerna. Med sina 700 000 invånare blev trycket högt då 5 miljoner människor passerade staden. Flera av dem var skadade. Sjukhuset i Lviv tog emot många med både fysiska och psykiska skador. De bodde på sjukhuset men också i skolor och hos Lvivs invånare som öppnade sina hem.
– Det var utmanande för läkarna som möttes av vapenskador hos barn som de aldrig behandlat tidigare. Lviv blev som ett laboratorium där vi fick lära oss att hantera och ta om hand ovanliga typer av skador, berättar Olena.
Ur detta utvecklades Unbroken national rehabilitation center som samlar flera olika typer av kompetenser. En unik plats där krigsskadade barn och vuxna får hjälp med psykosocial rehabilitering, plastikkirurgi och robotproteser - som inte bara finns på centret men som också utvecklas i Lviv. För att kunna utveckla ett medicinskt center som innehåller så mycket mer än medicinsk hjälp, behövdes också ett it-kluster.
Krigsskadade som fått hjälp hos Unbroken. Foto: Lviv bureau of European integration
IT-klustret
Enligt statistik från IT Research Ukraine finns i Lviv och omkringliggande region, 599 företag kopplade till it-industrin. Att knyta samman IT-utveckling och sjukvård är en bidragande orsak till att Unbroken finns och har hjälpt nära 15 000 människor som skadats av kriget.
– Centret bidrar inte enbart med medicinsk hjälp utan det omvandlar hela staden och människors attityd och vilja att hjälpa till. Det är vårt motstånd i kriget, säger Olena.
Konferens i Linköping
En vecka efter drönarattacken i Lviv åker Olena tillsammans med kollegor till Linköping och konferensen Future now forum för att berätta om den kraft som finns i Lviv och hur innovation kan användas som motstånd i kriget som Ryssland för. Publiken lyssnar koncentrerat. Olena pratar fritt och hoppfullt och snabbt om innovationens påverkan. Stoltheten över Lviv och Ukraina lyser. Plötsligt låter hennes mobil.
– Ursäkta mig ett ögonblick, säger hon under sitt föredrag.
– Det är något i luften där hemma, säger Olena innan hon fortsätter prata. Det var flyglarmet. Ytterligare en innovation för Lviv-borna.
– Vi är relativt säkra i Lviv. Eller, vi får varningar innan missilerna kommer så att vi ska hinna ta skydd. Det ser inte ut så i hela Ukraina.
Men i sitt bildspel visar hon också en bild på den kyrkogård där fallna soldater ligger begravda.
– När jag tycker något är jobbigt brukar jag gå till kyrkogården. Där vilar de som dog vid frontlinjen. När jag ser alla flaggor och gravstenar brukar det jag kämpar med rinna av mig och även om platsen är full av sorg ger den många av oss Ukrainare också ett lugn. Vi påminns om vad vi egentligen kämpar med.
Future now forum är en konferens som anordnades i Linköping den 16-17 september som en del i vinsten av iCapital, där Linköping utsågs till Europas mest innovativa stad.
Text: Fanny Miles