Vad är viktigast när skyfallet är ett faktum? Är det framkomligheten på vägarna eller säkerheten för särskilt sårbara grupper, som små barn och äldre? I kommunens nya klimatanpassningsprogram är båda områdena prioriterade.
– Kommunen är ansvarig för många viktiga samhällsfunktioner som behöver fungera även i ett förändrat klimat. I det nya programmet har fyra områden valts ut som särskilt prioriterade att utveckla, säger Stefan Eriksson (M), kommunalråd.
Fyra prioriterade områden
De områden som får särskild uppmärksamhet i klimatanpassningsprogrammet är att anpassa välfärdsverksamheter, säkra framkomligheten, hantera samordningen inom kommunen samt att utveckla och stärka grönstrukturen i kommunen. Prioriteringarna utgår från hänsyn till människors liv och hälsa.
Anpassa välfärdsverksamheter
Vissa grupper är särskilt sårbara för klimatförändringar, som små barn och äldre personer. Kommunen ska säkerställa att de har en klimatsäker inom- och utomhusmiljö med tanke på exempelvis översvämningar och värmeböljor.
Säkra framkomlighet
Skyfall riskerar att tillfälligt stänga av delar av vägnätet, och framkomligheten kan behöva säkras. Därför prioriteras åtgärder för exempelvis större trafikleder samt vägar till lokaler för känsliga grupper.
Samordning inom kommunen
Klimatanpassning behöver genomföras i samarbete mellan privata och offentliga aktörer. Därför prioriteras ökad samverkan kring dessa frågor inom kommunen, men även mellan kommun, näringsliv, civilsamhälle och invånare.
Utveckla och stärka grönstruktur
Parker, grönområden och vattendrag är extra viktiga i ett förändrat klimat. De sänker temperaturen och fördröjer vatten. Kommunen ska bidra till en strategisk grönstruktur, där den temperatursänkande förmågan ska nyttjas.
Förebyggande åtgärder minskar effekterna
Klimatanpassning handlar om att minska sårbarheten på olika sätt och genom kunskap och förberedelser kan de negativa effekterna av klimatförändringar minskas.
– För att skapa ett robust samhälle är det centralt att fastighetsägare, verksamhetsutövare och privatpersoner medverkar och vill vara en del av anpassningen. Den stora förändringen i det nya programmet är att värmeböljor får lika stort utrymme som skyfall och översvämningar. Handlingsplanen är också mer konkret och har gått från utredningsfas till genomförande, avslutar Stefan Erikson (M), kommunalråd.