Satsningen berör alla idrotts- fritidsföreningar som har verksamhet för barn och unga och uppbär kommunalt stöd.
– Fler barn och unga behöver få ta del av föreningslivet och idrottsaktiviteter. Jag hoppas att det här ska göra att medlemsavgifterna hålls nere så att våra idrottsföreningar blir öppna för så många som möjligt, säger Lotta Bäckman (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Bidragen är indelade i verksamhetsbidrag, driftsbidrag och investeringsbidrag.
– Genom att höja det ekonomiska stödet hoppas vi att föreningarna kan jobba i lugn och ro. Att de kan fokusera mer på sin kärnverksamhet och mindre på ekonomin. Detta var viktigt för oss i Centerpartiet i tilläggsbudgeten, säger Christoffer Rosendahl (C), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Syftet med föreningsbidragen är att skapa en trygghet och en långsiktighet för föreningarna. Satsningen omfattar fyra och en halv miljoner kronor till idrotts- och fritidsföreningarna. Utöver det ökar verksamhetsbidraget till kulturföreningar med 500 000 kronor.
Fakta
Procentuell ökning av respektive område:
Verksamhetsbidrag 23 procent
Anläggningsbidrag drift 22 procent
Anläggningsbidrag investering 91 procent maxgräns 200 000 kr
Verksamhetsbidrag till kulturföreningar 22 procent
Vad innebär de olika stöden?
Verksamhetsbidrag
Verksamhetsbidrag kan sökas av föreningar som bedriver aktiviteter för barn och unga, 7-25 år, inom idrotts- och fritidsområdet, exempelvis idrottsföreningar, scoutföreningar och friluftsföreningar.
Anläggningsbidrag - drift
Driftsbidrag kan sökas av föreningar som äger eller driver idrotts- och friluftsanläggningar under ägarliknande förhållanden. Föreningar kan exempelvis söka bidrag för el-, vatten- och uppvärmningskostnader.
Anläggningsbidrag - investering
Investeringsbidrag kan sökas av föreningar som äger eller driver idrotts- och friluftsanläggningar under ägarliknande förhållanden. Föreningar kan exempelvis söka bidrag för renovering, trygghetsskapande åtgärder, tillgänglighetsanpassning och energibesparande åtgärder.