Kommunal vård- och omsorg står inför flera utmaningar i framtiden. Samtidigt som det föds färre barn så lever människor längre. Att vi lever längre är ett gott betyg för den svenska sjukvården. Utmaningen för vården är att en ökad komplexitet hos multisjuka äldre ställer större krav på vård och omsorg.
Nu rustar Linköpings kommun för framtiden och anställer för första gången två farmaceuter, som blir en helt ny profession inom kommunen. Läkemedelshantering blir alltmer komplicerad, och utgör idag en stor och central del av det kommunala vård- och omsorgsuppdraget.
– En farmaceut kan bidra med expertkunskap för att säkerställa korrekt och säker läkemedelsanvändning samt erbjuda utbildning och vägledning till andra professioner och roller inom våra verksamheter. Målet är att det ska stärka våra medarbetares arbetsmiljö, avlasta deras ansvar och bidra till ökad trygghet och kvalitet för Linköpingsbor som behöver oss, säger Sofia Sjöholm, avdelningschef för öppna vårdformer inom Vård- och omsorgsförvaltningen.
Höja kvaliteten
Farmaceutisk expertis och rådgivning till vårdpersonal och de Linköpingsbor som har hemtjänst, hemsjukvård och annan omsorg har som mål att höja kvaliteten på framförallt läkemedelshanteringen. Farmaceuterna kommer att ansvara för läkemedelsgenomgångar, säker läkemedelshantering och till att förbättra vårdkvaliteten.
– Den farmaceutiska kompetensen ser vi kan bli avgörande för att uppnå trygghet och hög standard inom kommunens omsorgsboenden och hemtjänst. Att minska risken för felmedicinering, att utvärdera effekten av olika behandlingar och att hjälpa till och rådge angående läkemedel för att en patient ska få så lite biverkningar som möjligt av sin medicinering är också något man har sett effekt av i andra kommuner efter att ha anställt farmaceuter, säger Lise-Lott Löfgren, avdelningschef för vårdboende och korttids inom Vård- och omsorgsförvaltningen.
Här hittar du platsannonsen: