Hoppa till huvudinnehåll

Massor av massor

8 augusti 2024 | Stadsplanering & trafik, Arbete
Nästan alla byggprojekt genererar någon form av massor. Genom att optimera hanteringen av dessa kan både ekonomiska och miljömässiga kostnader minskas avsevärt. Nu tar Linköpings kommun ett krafttag inom området och i december 2023 anställdes en masshanterare på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.
Masshanteraren håller upp en sten

Isabel Lundberg är kommunens första masshanterare.

Massor kan till exempel bestå av jord, lera, grus eller berg som behöver flyttas för att bereda plats för byggnation eller andra material som är bättre och stabilare att bygga på. På senare tid har det blivit allt svårare att göra sig av med de överblivna massorna, främst till följd av en åtstramad lagstiftning och att platser som tidigare tagit emot massor börjar bli fulla. För att ekvationen ska gå ihop även i framtiden behövs därför ett krafttag inom området, speciellt med tanke på den stadsomvandling Linköping står inför de kommande årtiondena.

Vinst för både miljö och ekonomi

Det finns många vinster att göra i samband med en mer proaktiv masshantering – likväl miljömässiga som ekonomiska. Historiskt har stora mängder massor fraktats till deponier trots att de skulle kunnat användas på andra platser inom kommunen. Detta bidrar både till onödiga ingrepp i marken när man tvingas bryta nya massor och många tunga transporter när massorna sedan fraktas bort.

Händer håller i stenar

Linköpings första masshanterare

Sedan 2021 driver Linköpings kommun ett projekt för att optimera hanteringen av massor i de kommunala byggprojekten och i december 2023 anställdes Isabel Lundberg – kommunens första masshanterare. Hennes officiella roll är miljöplanerare med inriktning masshantering och hon kommer senast från entreprenadbranschen där hon arbetade med hållbarhetsfrågor.

Isabels första månader i den nya rollen har främst gått till att skapa sig en överblick över hur kommunen arbetat med frågorna tidigare. Hon berättar att omvärldsbevakning för att se hur andra kommuner jobbar inom området också varit en viktig del.

– Det finns en rad kommuner i Sverige som också kommit igång med dessa frågor. Det har varit väldigt värdefullt att prata med dem och höra vilka lärdomar de fått till följd av sitt arbete, berättar Isabel.

Frågorna lyfts för sent

Framöver kommer Isabels arbete främst bestå av att ta fram en handlingsplan för masshantering i kommunens byggprojekt. Målet med planen är att i första hand minska den totala mängden massor och i andra hand återanvända de massor som ändå uppkommer.

– I dag lyfts frågor om masshantering generellt för sent i projekten. Det har inte funnits några tydliga ramar för hur massor ska hanteras inom kommunala projekt, det har varit upp till respektive projektledare att driva dessa frågor. Genom handlingsplanen kommer vi att utöka vår verktygslåda och göra det enklare att jobba mer resurseffektivt, säger Isabel.

Hon fortsätter:

– I takt med att kunskapen om masshantering ökar inom kommunen kan vi också använda vår påverkansmöjlighet till någonting bra. Detta är ett gyllene tillfälle att göra kommunens byggprojekt mer hållbara och sätta ramar för framtiden. Nu är precis rätt tid för detta i och med alla stora stadsbyggnadsprojekt vi har framför oss. 

Text: Evelina Gleisner
Foto: Amir Tajik 

Senast ändrad den 8 augusti 2024

Senaste nytt

Ny konstnärlig utbildning invigd
Nu kommer årets viktigaste broschyr
Ljungsbro och Berg växer
Hur vill du att Trädgårdsföreningens lekplats ska se ut?
Wandt tar framtidsstaden ut i rymden
Här lär sig Europa av framtidsstaden Linköping
Nu blir de självkörande bussarna bokningsbara
Centrum, 700 bostäder och skola planeras när Ekängen växer
Kommunens föräldrastöd stärks
Sara Lövestam får pris till Tage Danielssons minne