Hoppa till huvudinnehåll

Nu kommer årets viktigaste broschyr

19 september 2024 | Brottsförebyggande och trygghetsskapande
Är du redo för en större samhällskris? Nu skickar Linköpings kommun ut en broschyr som hjälper dig att bättre klara vardagen när det du tar för givet inte fungerar.
Broschyren "Om krisen eller kriget kommer"

Foldern skickas ut till alla hushåll i Linköpings kommun helgen vecka 38.

Under helgen vecka 38 delar Linköpings kommun ut en lokal variant på MSB:s broschyr “Om krisen eller kriget kommer” till din brevlåda. Foldern innehåller både information om hur en kris hanteras i Linköping, och allmänna tips om hur du kan förbereda dig före en kris, och vad du bör göra under en kris.

– Vårt viktigaste budskap är att alla behöver ta sitt ansvar för att vi ska klara av en allvarlig kris tillsammans. Vi i kommunen jobbar hårt för att kunna ta hand om de som finns inom exempelvis barnomsorg, skola och äldreomsorgen, även under svåra förhållanden. Du som Linköpingsbo behöver samtidigt ta ansvar för dig och dina närstående, säger Niklas Borg (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen. 

– Kommunens resurser kommer att gå till dem vi redan tar hand om. Se den här broschyren som en hjälp att höja nivån på din hemberedskap. Prata gärna om innehållet hemma vid middagsbordet, säger Anders Fernemark, säkerhetschef i Linköpings kommun.

Kommunalråd Niklas Borg (M) och säkerhetschef Anders Fernemark.

Niklas Borg (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, och Anders Fernemark, säkerhetschef, presenterade broschyren vid en pressträff.

Följ information från Tekniska verken

Broschyren har tagits fram tillsammans med Tekniska verken. Vid en större kris är det ofta vardagsbehoven som de ansvarar för - vatten, värme, ström och internet - som påverkar oss som mest om de inte fungerar.

– Tekniska verkens samhällsviktiga uppdrag medför att vi har ett stort engagemang i frågor som rör beredskap, och vi vill gärna bidra till att kommunens invånare ska få förutsättningar att vara väl förberedda om en allvarlig händelse skulle inträffa. Att vara insatt i vad som gäller och kunna förbereda sig inför det gör ofta betydande skillnad för hur väl man lyckas hantera en utmanande situation, säger Rebecca Koppner, säkerhetssamordnare, Tekniska verken.

Finns på flera språk

Foldern finns även på lättläst svenska, samt översatt till arabiska, dari, engelska, persiska, somaliska och tigrinska. De här sju varianterna finns att ladda ner från kommunens hemsida. De kan också hämtas på Kontakt Linköpings besöksytor: Huvudbiblioteket på Östgötagatan, i Skäggetorp och i Berga.

Lanseringen av broschyren blir en rivstart på Linköpings kommuns aktiviteter under Beredskapsveckan, som hålls varje år vecka 39. Beredskapsveckan är en årlig informationsinsats med syfte att öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Den leds av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Årets tema är “Sätt igång!” Läs mer här vad som händer i Linköping under veckan.

Text och foto: Björn Öberg

Måndag 23/9

Linköpings kommun har en pressträff på förmiddagen om projektet med frystorkad mat. Följ rapporteringen om detta på www.linkoping.se och i media.

Kl 10-13
Berga bibliotek. Frivilliga resursgruppen, FRG, besöker Berga tillsammans med Tekniska verken. FRG berättar om hemberedskap, visar upp en krislåda, och Tekniska verkens nödvattentank finns på plats.

Kl 15-19 
Butiken i Skeda Udde. Frivilliga resursgruppen, FRG, besöker butiken tillsammans med Tekniska verken. FRG berättar om hemberedskap, visar upp en krislåda, och Tekniska verkens nödvattentank finns på plats.

 

Tisdag 24/9

Kl 15-19 
Butiken i Ulrika. Frivilliga resursgruppen, FRG, besöker butiken tillsammans med Tekniska verken. FRG berättar om hemberedskap, visar upp en krislåda, och Tekniska verkens nödvattentank finns på plats.

 

Onsdag 25/9

Kl 10-14 
Biblioteket i Ljungsbro. Frivilliga resursgruppen, FRG, besöker biblioteket tillsammans med Tekniska verken. FRG berättar om hemberedskap, visar upp en krislåda, och Tekniska verkens nödvattentank finns på plats.

Kl 15-19 
Butiken i Nykil. Frivilliga resursgruppen, FRG, besöker butiken tillsammans med Tekniska verken. FRG berättar om hemberedskap, visar upp en krislåda, och Tekniska verkens nödvattentank finns på plats.

Kl 16-19.30
FRG föreläser om hemberedskap och visar upp en krislåda på ABF i Skäggetorp.

 

Torsdag 26/9

Kl 13-17 
Stadsbiblioteket, Östgötagatan, Linköping. Frivilliga resursgruppen, FRG, besöker biblioteket tillsammans med Tekniska verken. FRG berättar om hemberedskap, visar upp en krislåda, och Tekniska verkens nödvattentank finns på plats.

Kl 15-19 
Butiken i Brokind. Frivilliga resursgruppen, FRG, besöker butiken tillsammans med Tekniska verken. FRG berättar om hemberedskap, visar upp en krislåda, och Tekniska verkens nödvattentank finns på plats.

Kl 18-20
Stadsbiblioteket Linköping. Linköpings kommun håller en föreläsning om energirådgivning, riktat till bostadsrättsföreningar. Föranmälan krävs.
https://www.linkoping.se/energi

 

Fredag 27/9

Kl 11-15 
Agora bibliotek, Linköping. Frivilliga resursgruppen, FRG, besöker biblioteket tillsammans med Tekniska verken. FRG berättar om hemberedskap, visar upp en krislåda, och Tekniska verkens nödvattentank finns på plats.

Kl 15-19 
Butiken i Bestorp. Frivilliga resursgruppen, FRG, besöker butiken tillsammans med Tekniska verken. FRG berättar om hemberedskap, visar upp en krislåda, och Tekniska verkens nödvattentank finns på plats.

Lördag 28/9

Kl 11-15
FRG:s lokal (mittemot “Schäferhundklubben Linköping”). Linköpings Civilförsvarsförening tillsammans med Frivilliga resursgruppen håller Öppet Hus i FRG:s nya lokaler. Även frivilligorganisationerna Östgöta Bilkår, Östergötlands Sjövärnskår, Lottakåren och Frivilliga Radioorganisationen finns på plats för att visa upp sina verksamheter. Det kommer att bjudas på olika aktiviteter, fika och mycket information om vad frivilliga försvarsorganisationer är för något. Ta möjligheten att se hur DU kan göra skillnad! 

 

Söndag 29/9

Kl 11-15
Trädgårdsföreningen, Linköping. På scenen i Trädgårdsföreningen och Linköpings Naturcentrum. Olika föreningar från civilsamhället visar upp sig och sin kris- och beredskapsverksamhet. Nätverket Spira arrangerar, med stöd av Linköpings kommun.

Senast ändrad den 19 september 2024

Senaste nytt

Hög delaktighet när SFI för föräldralediga tar nästa steg
Storsatsning på idrotten i Linköping
Här undersöks vad som skapar gemenskap
Trafikverket bjuder in till samråd om Ostlänken
Släpp kraften fri för att minska segregation
Första domen efter riktad satsning mot bidragsfusk
Socialtjänstens nya lokaler i Skäggetorp invigda
Äldredagen blir Seniordagen
En stark tiondeplats till Linköpings kommun bland Sveriges miljöbästa kommuner
Ny kamera filmar och artbestämmer fiskarna i Stångån