Hoppa till huvudinnehåll

Ny teknik på Storgatan för ökad trafiksäkerhet

26 juni 2024 | Brottsförebyggande och trygghetsskapande
Sedan i maj sitter en radar monterad på en fasad på Storgatan i Linköping. Syftet är att mäta trafikflöden i området, där det finns problem med fortkörning och andra trafikbrott.
På fasaden sitter en radar för att mäta trafiken på Storgatan.

På fasaden sitter en radar för att mäta trafiken på Storgatan.

Användandet av den nya tekniken är ett resultat av den platssamverkan som inleddes för området runt Sankt Larsparken och Lilla torget under våren 2023. I platssamverkan ingår förutom Linköpings kommun även polisen, Svenska kyrkan, Stadsmissionen, Securitas, Citysamverkan, Dukaten, Linköping science park, Utsikt, samt flera fastighetsbolag och butiker i området.

Målet med samverkan är att skapa ett tryggare område och ökad trafiksäkerhet. Radarn ska bidra i det brottsförebyggande arbetet genom att identifiera vilka tider det förekommer mest trafikbrott. Till en början blir det en kartläggning av omfattningen av problem, och i förlängningen viktig information till polisen vart de bäst kan rikta sina resurser för att stoppa och lagföra trafikanter som inte kör enligt trafikreglerna.

– Radarn är utformad för att övervaka trafik dygnet runt, och den kan även klassificera olika fordonstyper. Tekniken ger lågupplöst data som inte kan särskilja olika människor, vilket gör att människors integritet inte påverkas, säger Jonas Calander på Urban utveckling, som är konsult i social hållbarhet och projektledare för platssamverkan i det aktuella området.

Radarn kommer att sitta uppe till i september, eventuellt längre.

Text och foto: Björn Öberg

Senast ändrad den 26 juni 2024

Senaste nytt

Fritt fram för bad vid Hjulsbrobadet
Avrådan från bad vid Hjulsbrobadet
Ökad trygghet vid aktivitetsparkerna kvällstid
SM i simning på Tinnerbäcksbadet
Framgångsrecept gör fler hushåll självförsörjande
Roboten som hjälper elever tillbaka till skolbänken