Alla barn i Sverige har rätt till en trygg uppväxt och ljus framtid. På avdelningen Barn och unga jobbar många socialsekreterare för att säkerställa detta. I första hand ger man stöd och hjälp för att familjer ska klara det på egen hand, men en sista utväg kan också innebära att omhänderta barn. En situation där otillåten påverkan ofta förekommer.
När man jobbar med myndighetsutövning och har mandat att besluta mot människors vilja så kommer också påverkansförsök att komma, säger Ulla Salmela-Trosell, idag utvecklingsledare, tidigare enhetschef för Barn och unga.
Otillåten påverkan kan ta många olika former. Socialtjänsten överlag utsätts ofta för desinformation och oriktiga uppgifter kring deras uppdrag, framförallt gällande på vilka grunder barn omhändertas. Det i sin tur påverkar genom att medborgare kanske inte vågar söka hjälp, och då blir målgruppen, barn, lidande.
– Handläggare kan bli hotade av till exempel föräldrar eller nätverk i syfte att skrämma så att vi inte ska utföra vårt uppdrag, förklarar Ulla.
Ett annat klimat
Efter 38 år i branschen ser Ulla både en ökning över tid men också att problematiken uppmärksammas på ett annat sätt. Samhällsutvecklingen och sociala medier har skapat ett annorlunda klimat som gör det lättare att hota och sprida desinformation. Ulla har själv blivit utsatt.
– Jag har varit med i en del media under åren. Plötsligt får jag meddelanden på Linkedin där en person ifrågasätter mig för uttalanden som är tagna ur sitt sammanhang från ett tidigare TV-program jag deltog i. Parallellt uppmärksammar säkerhetsavdelningen att jag finns på olika sociala plattformar där desinformation om socialtjänsten sprids.
För Ulla är det tydligt att välfärdsbrott tar sig in mer och mer i den offentliga sektorn. Men att ge vika skulle ge negativa konsekvenser för kommun, medarbetare och medborgare. Därför jobbar enheten aktivt med åtgärder mot påverkansförsök och att skapa en förståelse för socialtjänstens uppdrag. Alla medarbetare får utbildningar, stöd från säkerhetssamordnare och jobbar med riskbedömning och säkerhetsåtgärder. Vid fysiska möten har de alltid med sig ett larm eller polisassistans om så krävs. Skulle en medarbetare utsättas för något så polisanmäls det.
– Det är ett viktigt uppdrag och vi måste kunna ge stöd till de vi är till för. Men hur gör vi det samtidigt som vi säkerställer att medarbetarna har en trygg arbetsmiljö? Det är en utmaning som vi ständigt jobbar med, säger Ulla.
Fler påverkade yrkesgrupper
Det finns fler yrkesgrupper i kommunen som utsätts för otillåten påverkan. Fredric Tengdelius jobbar också med myndighetsutövning i sin roll som bygginspektör. Han förklarar hur även de kan bli utsatta.
– Olovligt byggande kan leda till att du blir tvungen att betala en byggsanktionsavgift – eller till och med att du måste riva det du har byggt. Så när vi är ute och gör tillsyner försöker ägaren ibland påverka inspektören. Det kan handla om att försöka få en att känna sig skyldig eller medlidande, men ibland blir de även aggressiva. Därför är vi alltid två som jobbar tillsammans, som säkerhetsåtgärd, avslutar Fredric.
Otillåten påverkan hänger ihop med välfärdsbrottslighet i och med att det handlar om att exempelvis en kommun riskerar att fatta ett beslut på oriktiga grunder.
Text och foto: Evelina Restrup