– Vi fyllde platserna i Ryd väldigt snabbt och ville därför utöka. I Berga startade vi i september och klasserna blev fulla direkt, berättar Vesna Pavlovic, rektor på Linvux SFI.
Språksatsning sedan 2023
Under 2023 togs ett politiskt beslut om en ny språksatsning för föräldralediga i behov av SFI. Satsningen innebär att föräldralediga med barn upp till ett år kan läsa SFI under föräldraledigheten. Målet är att öka möjligheterna för mammor att ta sig igenom SFI och komma ut på arbetsmarknaden. Ryd var först ut där SFI för föräldralediga hålls i öppna förskolan/familjecentralens lokaler.
– Jag är väldigt glad att vi kan bygga ut den här satsningen efter framgången i Ryd. Att föräldralediga kan lära sig svenska samtidigt som barnen får utveckla sitt språk tillsammans med andra är en klockren kombination, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Permanent satsning
Målgruppen finns och efterfrågan är stor. Därför är SFI för föräldralediga inget projekt utan en permanent satsning. Resultaten från Ryd är goda och en utveckling av verksamheten tycktes självklar.
– Att kunna tala och förstå svenska är absolut nödvändigt för att vara anställningsbar, men även för att kunna vara delaktig i samhället. Att det nu finns möjlighet fortsätta utveckla språket även under en föräldraledighet där många annars går bakåt i språkkunskaper är ett viktigt steg för en bättre integration, säger Fredrik Lundén (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.
Tillgänglighet viktig
Sara Österhjelm är rektor för öppna förskolor och familjeprogram och den som bistår med lokaler. Tillsammans med Vesna Pavlovic ser hon bara fördelar med satsningen.
– Det är ingen kostnadsfråga för oss. Lokalerna och personalen finns, så detta handlar bara om att omfördela resurserna. Jag kan inte se en enda nackdel med att utöka platserna och erbjuda SFI under föräldraledigheten till fler. Vi vet sedan tidigare att mammorna har svårt att ta sig från ett område till ett annat, därför är det viktigt att vi finns i fler områden, säger Sara Österhjelm.
Mammor och barn tillsammans under lektionstid
Kurserna hålls dagtid i öppna förskolans lokaler medan ordinarie verksamhet pågår. Mammorna får ta med sig sina barn till lektionerna och när lektionen är slut får mamma och barn möjlighet att socialisera med övriga deltagare på öppna förskolan. Det pratas, diskuteras, leks och skrattas.
– Det är också positivt att familjerna får vara i verksamheten då en tidig förskolestart för barn är viktig för barnens språkutveckling, säger Sara Österhjelm.
– Vi ser goda resultat i språkutveckling eftersom mammorna fortsätter sin kurs utan avbrott. Detta återspeglas i nationella proven som också visar goda resultat. Samtidigt lär de känna varandra vilket stärker deras sammanhang. Kvinnorna är där, de dyker upp och vill inte gå därifrån. De vill ta sig igenom SFI snabbt och komma ut på arbetsmarknaden, det är ett tydligt mål hos många och en tydlig indikation på att vi är på väg åt rätt håll, säger Vesna Pavlovic.
Kurserna hålls i öppna förskolans lokaler i Berga.
Samverkan med BVC
Utöver samverkan inom kommunens förvaltningar har Sara och Vesna ett nära samarbete med BVC som är en viktig ingång för att hitta målgruppen. En processtödjare är med och upplyser under introduktion för nyanlända och under rektorsmöten delas information mellan verksamheter. Men den främsta kommunikationskanalen är deltagarna själva.
– Kvinnorna pratar gott om verksamheten och upplägget och ordet sprids. SFI är frivilligtoch de som vill komma hit kommer, bevisligen är de många eftersom vi har kö till kurserna, säger Vesna Pavlovic.
Förhoppningen framåt är att erbjuda SFI för föräldralediga på ännu fler platser.
Text: Fanny Miles