Hoppa till huvudinnehåll

Sommarens gågata för barnen

19 juni 2024 | Uppleva & göra, Bygga, bo & miljö, Staden växer
Nu kan Linköpingsborna njuta av sommargågatan mitt i stan som i år fokuserar extra på barnen.

Årets sommargågata invigdes med ett glädjeskutt av eleverna i årskurs 1 på Hagbyskolan tillsammans med Stefan Erikson (M), kommunalråd och samhällsbyggnadsnämndens ordförande samt Jessica Stille Törnqvist, VD för Citysamverkan.

För sjätte året förvandlas en del av Storgatan till gågata, från Läroverksgatan ända ner till Sankt Larsgatan. 
﹘ Sommargågatan är mycket populär och har blivit en självklar del av stadskärnan under sommaren. Gågator med ett lugnare tempo hjälper till att skapa den där härliga och trygga känslan vi vill åt - Stora torget ska kännas som alla Linköpingsbors vardagsrum. I år satsar vi lite extra på barnen. Att barnfamiljer får ta plats i stadskärnan är mycket viktigt, säger Stefan Erikson (M), kommunalråd och samhällsbyggnadsnämndens ordförande. 

Sedan Barnkonventionen blev lag i Sverige har det blivit allt viktigare att ta hänsyn till barnen i stadsutvecklingen, därför är också årets tema barn. 

En plats för barnen i staden

– Barnen är så viktiga, och vad kan passa bättre än att ge dem en gata där de kan få röra sig fritt utan trafik, säger Liselott Johansson som är kommunens stadsträdgårdsmästare och projektledare för årets sommargågata.

Folkes finrum blir Folkes lekrum där det bland annat kommer att finnas små torgbord, sittplatser med spel och ritmaterial, griffeltavlor och en spelplan för den som vill testa på att kasta bönpåse. Lekytan har blivit verklighet tack vare Integrations- och arbetsmarknadsförvaltningens verksamhet Snickeriet på Dvärggatan. De har även sytt vimplar av återbrukad textil som ska smycka gatan.

Eleverna i årskurs 1 på Hagbyskolan har hjälpt till i projektet genom att skapa varningsskyltar som ska påminna cyklister om att hålla gånghastighet. Liselott utlovar en färgglad gata med träd, blommor och mycket plats för lek.


Eleverna i årskurs 1 på Hagbyskolan har gjort varningsskyltar för att påminna cyklister om att hålla gånghastighet.   

Biltrafiken stängs av

Sommargågatan pågår till den 25 augusti. Under den tiden omdirigeras buss- och biltrafiken. Bussar trafikerar Trädgårdstorget istället för Stora torget. Genomfart mellan Stora torget och Läroverksagatan inte möjlig. Färdtjänst, hotellgäster och annan behörig trafik kommer fortsatt kunna ta sig fram. Kartor och mer information finns på kommunens webbplats. 

Senast ändrad den 19 juni 2024

Senaste nytt

Fritt fram för bad vid Hjulsbrobadet
Avrådan från bad vid Hjulsbrobadet
Ökad trygghet vid aktivitetsparkerna kvällstid
SM i simning på Tinnerbäcksbadet
Framgångsrecept gör fler hushåll självförsörjande
Roboten som hjälper elever tillbaka till skolbänken