Hoppa till huvudinnehåll

Sverige satsar på vatten - med Linköping Science Park som innovationsledare

22 augusti 2024 | Näringsliv, Bygga, bo & miljö
För fyrtio år sedan var Mjärdevi en åker. Idag, en oas för idéer. Just nu flödar tankarna extra mycket kring värdet av vatten, om hur vår gemensamma vattenresurs bäst tas tillvara framöver. I Sveriges nya stora forsknings- och innovationssatsning för hållbar omställning och förstärkning av Sveriges globala konkurrenskraft, har Linköping Science Park fått rollen som innovationsledare i ett av projekten. Målet är att få såväl idéer som företag att växa för samhällsnyttan.
En vattenkran och en man med glasögon.

I Linköping Science Parks uppdrag ingår även samhällsinformation - att genom kommunikation bidra till att synen på vatten och vattenförsörjningen i samhället förändras mer långsiktigt, säger Fredrik Larsson. Foto: Mostphotos och Linköping Science Park

Linköping Science Park var en av de första Science Parks som startade för 40 år sedan. Numera är den en av de största parkerna i Sverige som starkt bidragit till att Linköping nyligen vann pris som en av de mest innovativa städerna i Europa. Många av de 650 bolag som är verksamma där är kända techbolag med betydande framgångar.

– Ett flertal moderna sjukhus i världen använder teknik som utvecklats i Linköping. Detsamma gäller moderna bilar och strömmad media. Väsentliga delar av tekniken kommer från staden på slätten. Att vi är starkast inom teknik beror på vårt nära samarbete med Linköpings Universitet. Hela idén med innovationsmiljöer är att främja samarbetet mellan näringsliv, forskning samt kommun och att tillgängliggöra forskningen så att så många som möjligt kan ta del av den, berättar Fredrik Larsson, digital strateg och kommunikationsansvarig vid Linköping Science Park.

Sveriges största innovationssatsning på vatten

På liknande sätt fungerar regeringens nya uppdrag “Impact Innovation” som gått till myndigheterna Formas, Vinnova och Energimyndigheten. I uppdraget är fem olika program definierade som förväntas leda till omvälvande systemomställningar i samhället, varav vattenresurshantering är en. Målet med programmet “Water for vital enviroments” är en framtid där vatten är tillgängligt i rätt kvantitet och kvalitet, trots ett förändrat klimat.

– Globalt sett är vatten en fråga om överlevnad och hur vi delar våra resurser. Vatten är centralt för mänskligheten och samhällsbygget, men vid klimatförändringar är tillgången på vatten något av det första som påverkas, säger Fredrik.

Rent, friskt vatten är alltså angeläget ur både välfärds-, välmående-, och hälsoperspektiv. Något som programmet fokuserar på.

– Det är Sveriges enskilt största innovationssatsning på vatten någonsin, och extra spännande eftersom staten stöttar innovation, samverkan och forskning på ett nytt sätt. Grundtanken i alla program som initieras är att sammanföra kompetens och forskare med skiftande infallsvinklar för att snabba på kunskaps- och kompetensutvecklingen. Det för att samhällsutmaningarna ska kunna hanteras på ett mer holistiskt sätt, berättar Fredrik.

En neutral arena för idéer

Projektet kring framtidens vatten kommer att pågå i minst fem år och drivs som ett konsortium med flera aktörer. Rise leder projektet och övriga deltagare är IVL Svenska miljöinstitutet, Lunds universitet, Stockholm Enviroment Institute, Svenskt vatten samt Linköping Science Park.

– Det var Rise som uppmuntrade oss att delta i deras ansökan utifrån vår erfarenhet av innovationsledning och kommunikation. Av ett tjugotal andra internationella aktörer blev vi utvalda vilket känns kul, säger Fredrik.

I projektet deltar Linköping Science Park i ett programkontor och tillhandahåller en neutral arena där aktörer, som traditionellt inte arbetar med varandra, kan mötas och testa idéer. Ett väl genomtänkt, inarbetat och systematiskt arbetssätt i processen är också värdefullt.

– Där kommer vår expertis som innovationsledare in. Det är när människor med olika erfarenheter, synvinklar och kompetenser möts som “krockar” uppstår. I de ögonblicken händer något och vi fångar in det som kan vara embryot till något nytt och helt unikt. Sedan testar och vidareutvecklar vi det tillsammans. En stor fördel är att vi inte har något ekonomiskt incitament. Vår roll är att kasta in pingpongbollen för att sedan ta hand om innovationsprocessen tillsammans med bland annat RISE. I den rollen är det viktigaste att ha förmågan att få andra människor och idéer att blomma ut snarare än att sätta sig själv i centrum, berättar Fredrik.

Att vara trygg i det otrygga

Något som är svårare än det låter. Just nu är utmaningen att hitta rätt aktörer för projektet som vill utveckla teknik inom vattensektorn. Deltagare som har olika perspektiv men med gemensam vilja att uppnå någonting nytt, utan att vara helt säkra på vad slutresultatet blir.

– Inom innovationsledning skiljer man på begreppen processosäkerhet och målsäkerhet. Om man kan vara trygg i att det görs rätt saker, behöver man i förväg inte veta exakt vad utfallet blir. Om det ska mynna ut i ny tjänst eller en maskin av något slag. Vet man däremot exakt vad som ska hända är det inte så noga med hur det går till, men då bedriver man inte innovation. En stor skillnad, avslutar Fredrik.

Text: Elisabeth Askefalk

Senast ändrad den 22 augusti 2024

Senaste nytt

Wandt tar framtidsstaden ut i rymden
Här lär sig Europa av framtidsstaden Linköping
Nu blir de självkörande bussarna bokningsbara
Centrum, 700 bostäder och skola planeras när Ekängen växer
Kommunens föräldrastöd stärks
Sara Lövestam får pris till Tage Danielssons minne
Mer mat ska lagas på Linköpings vård- och trygghetsboenden
Så här ansöker du om kommunens stipendier
Wandt en av talarna när Linköping visar upp sig på konferens
Förväntat publikrekord när Bonfire Festival intar Linköping för tredje året