Hoppa till huvudinnehåll

Tannefors Center blir ny plats för konstnärlig utbildning

8 maj 2024 | Kommun & politik, Uppleva & göra, Förskola & utbildning
I höst börjar den första kullen studenter på en ny konstnärlig utbildning för personer som gått den anpassade gymnasieskolan. Det är Region Östergötland, Linköpings kommun och Norrköpings kommun som gjort en gemensam överenskommelse om att stötta arvsfondsprojektet ”Scenen är mitt liv!”.

Åse Wallberg, danslärare, Johanna Rosén, bildlärare, Karin Ganestål, musiklärare och projektledare, Helene Bergström, teaterlärare, Mia Karlsson, kulturcoach och Henrik Dahlquist-Holm, kulturcoach

– Många i den här gruppen står utan sysselsättning och ytterst få utbildar sig vidare. Det måste vi ändra på. Därför startar vi den här utbildningen där studenterna kan utveckla sin kulturella och konstnärliga kompetens och bidra till länets kulturliv. Det skapar fler valmöjligheter och främjar mångfald, inkludering och tillgänglighet, säger Agneta Lindqvist, ordförande i Funktionsrätt Östergötland.

Bakom initiativet står Funktionsrätt Östergötland i samverkan med föreningen Kulturcentrum Öst. Projektet har fått drygt 10,2 miljoner kronor från Allmänna Arvsfonden. Samtidigt påbörjas arbetet med att etablera ett kulturcentrum med både öppen verksamhet och en kulturarbetsplats.

Lotta Bäckman (S), kultur-och fritidsnämndens ordförande, menar att det här är ett projekt som tydligt visar på styrkan i bred samverkan mellan myndigheter, kommuner och organisationer.

﹘ Det känns väldigt bra att Kulturcentrum Öst får den nya utbildningen på plats eftersom den riktar sig till en målgrupp som tidigare inte haft möjlighet till eftergymnasiala studier inom kulturområdet. Vi är så klart extra glada att platsen är Linköping och hälsar studenter från hela Östergötland välkomna hit.

Inflytt i Tannefors Center

Att hitta en lämplig lokal för denna verksamhet har inte varit helt enkelt, men nu pågår inflyttning i Tannefors Center, mitt emot Friskis och Svettis.

– Vi är glada att lokalfrågan äntligen har löst sig. Våra ämnen musik, dans, teater och bild kräver sina utrymmen och vi känner att det kommer bli riktigt bra här i Tannefors. Nu ser vi verkligen fram emot att få ta emot våra studenter till hösten, säger Karin Ganestål som är en av projektledarna.

Efter projekttiden ska verksamheten drivas vidare av föreningen Kulturcentrum Öst, i samverkan med Region Östergötland, Linköpings kommun och Norrköpings kommun.

﹘ Den här satsningen är en stor möjlighet för en målgrupp som inte tidigare kunnat välja en anpassad kulturutbildning inom regionen. Vi kommer få ett helt gäng nya kulturarbetare som stärker vårt kulturliv. Det är en utveckling som vi gärna vill bidra till, säger Michael Brask, utvecklingschef kultur och ungdom, Linköpings kommun.

Senast ändrad den 8 maj 2024

Senaste nytt

Birgittaskolan kan få nya program och nytt namn
Det hände på fullmäktige i maj
Framtidens Berga centrum är tryggt och välkomnande
Sankt Larsparken får nya sommarmöbler
Sommaren börjar på Tinnis
Elever bidrar till ett hållbart Linköping
Dags för Pride i Linköping!
En förmiddag för näringslivet i Linköping
Elever bygger om förskola till bostäder
Nytt arbetssätt ska få ungdomar att inte hamna snett