FUT fokuserar på att stoppa felaktiga utbetalningar innan de sker, det innebär att antalet hushåll med utbetalningar minskar. Vi har nu det lägsta antalet på minst tio år i Linköpings kommun.
Betydande samverkan
Gruppen har en tät samverkan med socialsekreterarna på IAF, de som först handlägger och beslutar om rätten till ekonomiskt bistånd. En misstanke om bidragsbrott kan väckas genom de kontroller som socialsekreterarna eller FUT-teamet gör, när exempelvis oredovisade inkomster upptäcks. I vissa fall är det andra aktörer som tipsar. Det kan vara en hyresvärd som upptäckt att boende på adressen inte stämmer mot folkbokföringen, eller en medarbetare på en skola som talar om att en elev inte längre går kvar i skolan och kanske befinner sig utomlands.
– Både extern och intern samverkan är jätteviktigt. Medarbetare på kommunen har också en underrättelseskyldighet till utbetalande myndighet vid misstanke om bidragsbrott. Att en skola tar emot skolpeng när eleven inte går kvar är ett sådant exempel, säger en medarbetare.
Just nu pågår ett utökat samarbete med många förvaltningar. Till exempel sker en utredning om hur samverkan med skolan kan fördjupas.
Första fällande domen
Det händer också att teamet får in anonyma tips, vilket ledde till den första fällande domen för Linköpings kommun i augusti i år. En inringare tipsade om att en person med ekonomiskt bistånd hade arbetat utan att redovisa inkomst. Den åtalade dömdes till villkorlig dom och skadestånd till kommunen.
– Vi är såklart glada över det, bara ett fåtal av bidragsbrotten som polisanmäls i Sverige ger en fällande dom. Det har tidigare också varit en omständig process att polisanmäla. Förra hösten utvecklade vi en ny samverkansmodell med polisen som gett resultat och både förenklar och gör att vi kan anmäla fler. Förhoppningen är att arbetssättet även kan inspirera andra kommuner.
Text och foto: Lhina Hanssson