Hoppa till huvudinnehåll

Trend med färre bidragsberoende hushåll håller i sig

24 februari 2025 | Kommun & politik, Omsorg & hjälp
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Under 2024 var 145 färre hushåll i Linköping aktuella för ekonomiskt bistånd jämfört med 2023. Orsaken till denna positiva utveckling är både att arbetsmarknaden varit oväntat stark under hela 2024, trots en konstaterad lågkonjunktur, men också på det goda resultatet av kommunens arbete med heltidsaktivering.
En portmonnä full med mynt.

Att färre hushåll varit aktuella för ekonomiskt bistånd under 2024 har inneburit att kostnaderna för utbetalning har minskat. Resultatet är en positiv avvikelse mot budget på 18,5 miljoner kronor, resurser som kan nyttjas för att utöka kommunens arbete med heltidsaktivering och därigenom hjälpa fler att nå egen försörjning.

Heltidsaktivering handlar om att hjälpa individer som uppbär försörjningsstöd att nå eller närma sig egen försörjning och självständighet genom att erbjuda bland annat följande insatser:

  • Arbetsträning - här vistas medborgaren i en arbetslik miljö
  • Praktik - prova på ett yrke för att få erfarenhet av arbetslivet
  • Arbetsmarknadsanställning - en tidsbegränsad anställning inom kommunen för att få erfarenhet av arbetslivet
  • Språkträning
  • Studie- och yrkesvägledning
  • Kompetenshöjande aktiviteter
  • Hälsofrämjande åtgärder
  • Hantering av sociala utmaningar/vardagsutmaningar
  • Motiverande samtal och coachning

Risk motverkas

Genom heltidsaktiveringens insatser motverkas risken att fastna i ett långvarigt bidragsberoende och utanförskap. Insatser som kommer att vara av stor vikt för att möta upp utvecklingen på arbetsmarknaden framöver. 

– Att kostnaden för försörjningsstöd under 2024 landar på hela 18 miljoner kronor bättre än budget är i rådande konjunktur verkligen ett imponerande resultat. Det är en kombination av färre utbetalningshushåll och att fler hushåll som inte har rätt till bistånd upptäcks allt tidigare, säger Fredrik Lundén (M), ordförande för arbetsmarknadsnämnden. 

– Det är mycket glädjande att se en minskning av antalet hushåll som behöver ekonomiskt bistånd, det är ett viktigt steg mot ökad självständighet. Fler Linköpingsbor har kommit ut i jobb och vi kan se att det stöd vi erbjuder i vår heltidsaktivering ger resultat, avslutar Mikaela Schullström, integrations- och arbetsmarknadsdirektör.

Senast ändrad den 24 februari 2025

Senaste nytt

I dag är Tornedalingarnas dag
Åsa Hedin blir ny kommunikationsdirektör
Linköpings kommun bland de tre bästa på klimatanpassning
Förslag på ny avfallstaxa
Niklas Selander ny vd för Sankt Kors-koncernen
Det hände på fullmäktige i juni
Barnbadet på Tinnis är invigt – första steget mot ett nytt Tinnis
Malin Ljung blir ny näringslivsdirektör