Hoppa till huvudinnehåll

Upptäck Linköpings historia och nutid i ny app

28 juni 2024 | Uppleva & göra
Linköping bär på berättelser som är okända för många. Vad har hänt i den här byggnaden? Vem bodde här? Varför står det här konstverket här? Med appen Kulturpunkt kan vem som helst ta del av spännande kulturvandringar.

Testa nya appen och lär dig mer om Linköping. Bild till höger: militärer från A1 vid Folke Filbyterstatyn vid Stora torget i Linköping. En del av vandringen om Linköpings militärhistoria från 1500 till nutid. Foto: Evelina Restrup/Bild Linköping

– Vår vision är att Linköpingsborna ska komma ut och röra på sig och samtidigt ta del av den konst och kultur som staden erbjuder. Att de ska kunna utforska på egen hand genom kartor, listor och QR-koder, säger Matilda Ahl, bildarkivarie.


Matilda Ahl, bildarkivarie. Foto: Evelina Restrup

Från militärhistoria till kulturarv

Appen Kulturpunkt är i sig inte ny men under en tid har Matilda och hennes kollegor på Linköpings konst & museer arbetat fram fem olika vandringar och fler nya är på gång. De handlar om allt från Linköpings militärhistoria till kulturarv. Målet är att det ska finnas något för alla och appen ökar tillgängligheten. Matilda berättar.

– Vi använder enkla och korta texter för att alla ska kunna ta del av dem. Perfekt för exempelvis skolklasser som vill ta sig ut och upptäcka kultur.

KulturPunkt är gratis och lätt att använda där man kan se och följa punkterna för vandringen via en karta. Det kan vara film, historiska bilder och ljudinspelningar som länkar till platsen.


I Kulturpunkt får du ta del av allt från militärhostoria till kulturarv. Foto: Tidningen ÖstgötenBild Linköping

Fler vandringar i höst

Till hösten lanseras en ny vandring om Tage Danielsson i samband med invigningen av en utställning om honom i Gamla Linköping. Ett drömprojekt för Matilda.

– Vandringen börjar i Gamla Linköping och fortsätter in till stan via skolorna han har gått på och huset där han växte upp. Du kommer gå i Tages fotspår och höra hans historia. Det finns ett stort nostalgiintresse hos Linköpingsborna så jag hoppas de kommer uppskatta den, säger Matilda.

Text: Madeleine Toumi

  • Konsten och staden
  • Linköpings lokala kulturarvspärlor
  • Linköpings militärhistoria
  • Skogsstigen – kul kunskap om djur och natur i Vallaskogen
  • Vallaskogens kulturarvsstig

  Till hösten lanseras en ny vandring om Tage Danielsson.  

Senast ändrad den 28 juni 2024

Senaste nytt

Fritt fram för bad vid Hjulsbrobadet
Avrådan från bad vid Hjulsbrobadet
Ökad trygghet vid aktivitetsparkerna kvällstid
SM i simning på Tinnerbäcksbadet
Framgångsrecept gör fler hushåll självförsörjande
Roboten som hjälper elever tillbaka till skolbänken