Hoppa till huvudinnehåll

Utegym på besök vid Stångebro

10 maj 2024 | Uppleva & göra
Önskemålet om fler utegym har ökat och i dag har Linköpings kommun ett tjugotal utegym runt om i stan. Onsdagen den 8 maj öppnade ett tillfälligt utegym upp på Stångebrofältet, i närheten av Stångebrohallen.
En person sitter i en gymmaskin utomhus.

På Stångebro gör ett utegym tillfälligt besök. Foto: Elenore Skoglund

Syftet med det tillfälliga utegymmet är att undersöka användarupplevelsen och göra besöksstatistik för att hjälpa kommunen att inför framtida satsningar göra rätt investeringar som möter kommuninvånarnas behov.

– Utegymmet ingår i en användarstudie och är på tillfälligt besök i stan, säger Jonas Pihl, ansvarig för projektet och sakkunnig idrott, Linköpings kommun.


Det är företaget Omnigym som i en global användarstudie om träning i utomhusmiljö utrustat Linköping med utegymmet.

Testperiod 8 maj till 11 juni

Det tillfälliga utegymmet ska stå på plats i Linköping från 8 maj till 11 juni och gymmet är fritt att använda för alla. Enkäten går att ladda ned med en mobil enhet via en QR-kod som finns på informationstavlor på platsen. Under testperioden kommer utrustningen att registrera hur många gånger de används, vilka tider på dygnet, vilka dagar som är populära, vilka set som används mest och vilka tyngder folk jobbar med.

– Det är väl värt att identifiera vilka faktorer som påverkar invånarnas villighet att återkomma till ett utegym innan man investerar pengar i att bygga nytt, säger Jonas Pihl.

 

55+ är målgruppen

Målgruppen för studien är seniorer, som i detta fall innebär personer över 55 år. Alla får dock delta om man är minst 14 år eller över 140 cm lång.
Utegymmet är obevakat och gratis att använda under vilken tid på dygnet som man önskar. All information som samlas in är anonym.

Så fungerar utegymmet

Till skillnad från vanliga utegym där kroppsvikten brukar vara tyngden som nyttjas innehåller detta testgym nio träningsmaskiner. Varje träningsmaskin är uppbyggd på en plattform för säkerhet och stabilitet. Exempel på övningar som kan göras är ryggdrag, stående rodd och bänkpress, med vikter mellan 10 – 90 kg.

På varje maskin finns en stolpe med en instruktionskarta över hur maskinen används och hur övningen går till, samt vilka muskelövningar som tränas. Man kan även skanna en QR-kod för att se en instruktionsvideo för hur maskinen används.

 

Utegymmet finns att använda mellan den 8 maj - 11 juni. 

Text: Marie Hallerfelt
Foto: Elenore Skoglund

Fakta utegymmet vid Stångebro

  • Det tillfälliga utegymmet ska stå på plats i Linköping från 8 maj till 11 juni och gymmet är fritt att använda för alla.
  • Testgymmet placeras vid Stångebro sportfält, mellan bandyrinken och wakeboardbanan.
  • För de som aktivt vill delta i studien finns mer informationen vid anläggningen.
  • Gymmet får användas om man är minst 14 år eller över 140 cm lång.

Den röda pluppen visar var utegymmet finns.

Senast ändrad den 10 maj 2024

Senaste nytt

Birgittaskolan kan få nya program och nytt namn
Det hände på fullmäktige i maj
Framtidens Berga centrum är tryggt och välkomnande
Sankt Larsparken får nya sommarmöbler
Sommaren börjar på Tinnis
Elever bidrar till ett hållbart Linköping
Dags för Pride i Linköping!
En förmiddag för näringslivet i Linköping
Elever bygger om förskola till bostäder
Nytt arbetssätt ska få ungdomar att inte hamna snett