Hoppa till huvudinnehåll

Varning för strömt vatten i sjöar och vattendrag

14 maj 2024 | Bygga, bo & miljö
Med det fina vädret ökar också intresset för vattenaktiviteter i sjöar och vattendrag. Vattennivåer och vattenflöden är dock fortfarande ovanligt höga på många håll, vilket leder till att vattnet är betydligt mer strömt än vanligt, även i reglerade vattendrag. Kommunen uppmanar därför till försiktighet när man vistas i eller vid vatten.

Var försiktig om du vistas i eller vid vatten. Foto: Tekniska verken

– Över lag är nivåerna fortsatt höga, även om jag av naturliga skäl bara kan tala för de vattendrag som Tekniska verken reglerar. Där ser vi att det varierar en del men på vissa platser är det upp till dubbelt så höga vattenflöden än normalt, vilket är bra att ha i åtanke innan man ger sig ut med kanot, kajak, SUP-bräda eller badar, säger Ola Palmquist, affärsenhetschef vattenkraft, på kommunägda Tekniska verken.

Anledningen till att vattnet är så pass strömt är bland annat att det efter vårfloden kom ovanligt mycket nederbörd även i april, vilket har medfört att vattennivåerna inte har sjunkit lika snabbt som vanligt. Hur situationen kommer att utvecklas framåt är också beroende av vädret – med normalt väder bör nivåer och flöden sakta minska.

– Trots det är det viktigt att komma ihåg att räkna med högre nivåer och flöden den närmaste tiden jämfört med vad vi är vana vid så här års, säger Ola Palmquist.

Senast ändrad den 22 maj 2024

Senaste nytt

Birgittaskolan kan få nya program och nytt namn
Det hände på fullmäktige i maj
Framtidens Berga centrum är tryggt och välkomnande
Sankt Larsparken får nya sommarmöbler
Sommaren börjar på Tinnis
Elever bidrar till ett hållbart Linköping
Dags för Pride i Linköping!
En förmiddag för näringslivet i Linköping
Elever bygger om förskola till bostäder
Nytt arbetssätt ska få ungdomar att inte hamna snett