Hoppa till huvudinnehåll

Positiv utveckling av ekonomiskt bistånd

20 oktober 2023 | Pressmeddelande från Linköpings kommun
Enligt arbetsmarknadsnämndens senaste delårsrapport är betydligt färre hushåll i Linköping i behov av ekonomiskt bistånd jämfört med tidigare år. Hushållens bidragsberoende sjunker och fler går över till studier eller arbetsmarknadsinsatser med målet att bli självförsörjande.

Den positiva utvecklingen rörande ekonomiskt bistånd, som har varit rådande sedan år 2021, håller i sig. Under augusti månad i år var 226 färre hushåll aktuella för ekonomiskt bistånd jämfört med samma period förra året.

– Det är inte enbart en åtgärd som lett till denna förändring, det är ett batteri av insatser som går under begreppet Heltidsaktivering. Där ingår bland annat Arena arbetsmarknad som innebär att när man uppbär ekonomiskt bistånd ska man också vara i en aktivitet som förbättrar anställningsbarheten och det är effekterna av dessa insatser som vi nu ser, säger Fredrik Lundén (M) ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Den positiva utvecklingen är tydlig även för antalet hushåll med långvarigt biståndsbehov. Under perioden januari 2023 fram till augusti 2023 sjönk denna grupp med 182 hushåll. 

– Det är glädjande att se att alla de insatser vi vidtagit de senaste åren ger effekt och att antalet Linköpingsbor som är i behov av ekonomiskt bistånd minskar. Det är förstås viktigt för Linköping som stad men jag vill även lyfta fram att detta gör stor skillnad för de enskilda individer som nu klarar sig på egen hand, avslutar Mikaela Schullström, förvaltningsdirektör för Integrations- och arbetsmarknadsförvaltningen. 

Senast uppdaterad den 20 oktober 2023