En kartläggning av det befintliga föräldraskapsstödet i kommunen som gjordes under våren 2023 visar att Linköpings kommun har många olika insatser som utförs av många engagerade medarbetare på flera förvaltningar. Dock saknas ett sammanhållet och strukturerat sätt att arbeta och ibland blir det svårt för medarbetare att hänvisa och för föräldrar att veta vart man ska vända sig.
Hösten 2025 börjar därför stödet att samordnas med syfte att det ska bli just lättare att hitta och få stöd, men framförallt för att kunna nå fler föräldrar som har behov av hjälp men som kommunen tidigare har haft svårt att nå. Det handlar om att det ska finnas en struktur kring vilken typ av stöd som finns och var föräldrar kan ta del av det. Pilotprojektet ska vara klart vid årsskiftet 2026/2027.
– Föräldraansvaret är grundläggande och det kan kommunen aldrig ersätta. Det kommunen kan erbjuda är hjälp och stöttning kring hur du som förälder tar det ansvaret, säger Annika Krutzén (M), kommunalråd och ordförande i social- och omsorgsnämnden.
Föräldraskapstödet ska bli mer uppsökande och bedrivas på ställen som är lättillgängliga för föräldrar, bland annat familjecentraler och skolor.
– Vi ser att fler föräldrar skulle behöva gå en föräldrautbildning än dem vi når idag. Inte minst behöver vi nå fler pappor, som är viktiga förebilder men inte alltid så närvarande som de behöver vara, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Beslutet väntas tas på social- och omsorgsnämndens, barn- och ungdomsnämndens samt kultur- och fritidsnämndens sammanträden som äger rum mellan 21-22 maj.