Vård- och omsorgsförvaltningen gör bedömningen att de brister som identifierats har medfört att för många hemtjänsttimmar fakturerats – i strid med avtalet mellan Linköpings kommun och Attendo.
– Linköpingsborna har rätt till en trygg och rättssäker äldreomsorg, och då måste varje utförare följa både avtal och beslutade insatser. Den här typen av avvikelser urholkar förtroendet för välfärden, säger Jonatan Hermansson (S), ordförande för vård- och äldreomsorgsnämnden i Linköpings kommun.
I Linköpings kommun tidssätter inte biståndshandläggare insatserna inom hemtjänsten, något som är fallet i många andra kommuner. Istället får utförarna betalt för den faktiska tiden hemma hos omsorgstagaren. Däremot finns ramtider och riktlinjer för hur hemtjänstinsatserna ska genomföras. Syftet är att omsorgstagarna ska få sina behov tillgodosedda och att det inte ska vara lönsamt att stressa igenom insatserna.
– Den som jobbar på uppdrag av Linköpings kommun har fått ett stort förtroende. Det innebär att vi såklart måste agera om vi ser att den tilliten missbrukas, avslutar Jonatan Hermansson (S).
Kommunen har framfört sina krav till Attendo i enlighet med avtalet. Återbetalningskravet omfattar även ersättning för kommunens kostnader för granskningen. Sedan tidigare har Linköpings kommun meddelat att avtalet med Attendo gällande områdesbaserad vård och omsorg i hemmet, vilket bland annat omfattar hemtjänst, inte kommer att förlängas.
Avvikelser som ligger till grund för återkravet:
- Hemtjänstinsatser har genomförts utan föregående biståndsbeslut
- Hemtjänst har genomförts som sammanhållen tid i stället för punktinsatser
- Obefogad dubbelbemanning
- Felaktigt utförd ledsagning
- Bristande rutiner för att korrekt registrera insatser