Hoppa till huvudinnehåll

Ny satsning ska bryta utanförskap i Skäggetorp

12 maj 2025 | Pressmeddelande från Linköpings kommun
Fler unga i Skäggetorp ska få hjälp till självhjälp för att öka sin förmåga att ta sig in på arbetsmarknaden eller till studier. Med satsningen Framtidstalanger vill Linköpings kommun och Östergötlands Stadsmission, med finansiering från ESF-rådet, stärka unga vuxna i åldern 18–29 år i Skäggetorp som står utanför arbetsmarknaden eller utbildning.

Målet med satsningen är att motverka ekonomisk utsatthet och utanförskap samt skapa varaktig förändring för unga vuxna i Skäggetorp. Projektet har tilldelats 10 miljoner kronor av ESF-rådet och har uppstart i september. Flera av kommunens verksamheter samverkar tillsammans med Östergötlands Stadsmission för att på bästa sätt stötta och stärka deltagaren som ska närma sig arbetsmarknaden eller utbildning.

I Skäggetorp står många unga vuxna utanför både arbetsmarknaden och utbildning. Det innebär en ökad risk för långvarigt utanförskap och psykisk ohälsa. Det innebär också att samhället går miste om viktiga resurser. Trots flera tidigare satsningar i Skäggetorp har just åldersgruppen 18–29 år ofta hamnat i skymundan, där fokus legat på barn, ungdomar i skolåldern eller familjer.

– I åldern 18-29 år tas beslut om vägval som kan styra resten av livet. Därför är det fantastiskt att i samarbete med Stadsmissionen kunna erbjuda 100 individer som befinner sig i just den åldern individuell stöttning för att komma närmare arbete eller studier och bli självförsörjande, säger Fredrik Lundén (M), ordförande för arbetsmarknadsnämnden.

Projektets fyra delar

Ungdomarna som deltar i satsningen kommer att få stöd både i grupp och individuellt. Det är viktigt att individens behov är i centrum för att kunna stärka den unge vuxne i självledarskapet. Kontinuerlig uppföljning sker och förhoppningen är att kunna ta fram ett framgångsrikt arbetssätt tillsammans med ungdomarna. 

– Att vi nu får möjlighet att göra denna satsning på unga vuxna i Skäggetorp känns jättebra! Att satsa på unga vuxna som står utanför arbetsmarknaden är viktigt utifrån många perspektiv, inte minst utifrån att vi vet att de som inte ges tillträde arbetsmarknaden riskerar att hamna i ett utanförskap och att risken för psykisk ohälsa i denna grupp är stor, säger Mikaela Schullström, integrations- och arbetsmarknadsdirektör. 

– Vi har arbetat med ungdomar i utsatta livssituationer i över 20 år. Tillsammans med Linköpings kommun och ett engagerat näringsliv får vi nu möjlighet att verkligen fokusera på helheten kring arbete och studier, något som ligger helt i linje med vad vår erfarenhet säger krävs för att kunna ta sig vidare i livet, säger Oscar Orlenius, verksamhetsområdeschef på Östergötlands Stadsmission.

Framtidstalanger bygger på fyra viktiga delar för att skapa långsiktig förändring:

Social gemenskap och tillit: Skapa socialt sammanhang och öka tilltron till samhället för att motivera deltagande.

Ledarskapsakademi: Fokus på självledarskap, gruppdynamik och att stärka självförtroendet för att förbereda för arbetslivet.

Vägledning och coachning: Studie- och yrkesvägledning samt coachning för att hjälpa deltagarna hitta rätt väg mot jobb eller utbildning.

Hantera bakomliggande problematik: Stöd för att förbättra språkkunskaper, samtalshjälp och hjälp med kommunkontakter för att ta itu med livets hinder.

Senast uppdaterad den 12 maj 2025