Hoppa till huvudinnehåll

Nya yrkesroller i äldreomsorgen ska säkra framtidens kompetensförsörjning

3 juli 2025 | Pressmeddelande från Linköpings kommun
Linköpings kommun har beviljats över 11 miljoner kronor i stöd från Europeiska socialfonden (ESF) för projektet "Nya roller och arbetssätt i kompetenskedjan". Satsningen ska bidra till att säkra framtidens kompetensförsörjning inom äldreomsorgen.

– För att avlasta vård- och omsorgspersonalen och låta dem fokusera på det som de är utbildade för behövs nya yrkesgrupper inom äldreomsorgen. Alla arbetsuppgifter är viktiga, men kräver inte lika lång utbildning eller samma typ av kompetens, säger Jonatan Hermansson (S), ordförande i vård- och äldreomsorgsnämnden.

Bakgrunden är tydlig: fram till 2033 väntas antalet personer över 80 år i Linköping öka med över 35 procent, samtidigt som andelen personer i arbetsför ålder minskar. För att klara framtidens behov krävs nytänkande – med tydligare yrkesroller, smartare kompetensanvändning och nya vägar in i arbetslivet.

Nya yrkesroller frigör tid för vård

Projektet innebär en breddinföring av två nya roller i äldreomsorgen: servicebiträde och serviceassistent. Dessa roller avlastar vårdutbildad personal genom att ta ansvar för exempelvis städning, inköp och liknande serviceinsatser – vilket frigör tid för vård och omsorg.

Samtidigt skapas nya möjligheter för personer som står långt från arbetsmarknaden att ta ett första steg mot arbete – med stöd i form av språkstärkande insatser och handledning.

– Att kunna erbjuda flera olika vägar in på arbetsmarknaden är nödvändigt. Det här projektet ger många chansen till sitt första jobb – en första rad i sitt CV – samtidigt som det stärker äldreomsorgen. Det är en win-win-win: för den arbetssökande, för den äldre och för omvårdnadspersonalen som får mer tid till sitt viktiga arbete, säger Fredrik Lundén (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Brett samarbete och långsiktig effekt

Projektet genomförs i nära samverkan mellan flera av kommunens förvaltningar – bland annat Vård- och omsorgsförvaltningen och Integrations- och arbetsmarknadsförvaltningen. Det omfattar över 1 200 medarbetare inom äldreomsorgen och pågår mellan 2026 och augusti 2028.

Projektet finansieras av Europeiska socialfonden.

Senast uppdaterad den 3 juli 2025