Hoppa till huvudinnehåll

Inför Prao

Vad är PRAO?

PRAO betyder praktisk arbetslivsorientering och innebär att du ska få uppleva vad olika yrken kan innebära och hur det fungerar på en arbetsplats. Det kommer också att ge dig en inblick i hur det kan var att starta ett eget företag och lite om hur näringslivet fungerar. Vissa saker kan man inte läsa sig till utan det måste upplevas, och att arbeta är en sådan sak. Förutom att ge dig erfarenhet av arbetslivet, så kan dina nyvunna kunskaper leda till att det blir lättare för dig att börja fundera på framtiden. Kanske hjälper det dig att hitta vilket gymnasieprogram, eller rent av vilket yrke du vill välja. Har du ett "drömyrke" är PRAO ett bra tillfälle att testa och se om det passar dig.

Var vill du göra din PRAO?

Det är bra om du kan ordna din PRAO-plats själv då man kan få vara på en arbetsplats man själv valt och som överensstämmer med ens intresse. Fundera på var du skulle vilja vara och kontakta sedan någon ansvarig på arbetsplatsen. När du kontaktar arbetsplatser, presentera dig med namn och vilken skola du går i. Vissa PRAO-platser kan vara svåra att få, så tänk på att vara ute i god tid!

Hur får du tag på PRAO-plats?

Fråga gärna föräldrar och andra bekanta om de kan hjälpa dig. För att du ska få en så bra bild som möjligt av hur arbetet på din PRAO-plats fungerar, bör du inte vara på dina föräldrars arbetsplatser. Om så ändå är fallet, ska någon annan än föräldrarna vara handledare för dig under din PRAO-period. Kanske kan de tänka sig att ta emot någon av dina klasskompisar och du kanske kan hitta en PRAO-plats hos klasskompisarnas föräldrar? När du har hittat din PRAO-plats ska du be en ansvarig på arbetsplatsen att fylla i blanketten ”Egen Praoplats” som finns på hemsidan under fliken PRAO, så att vi vet var du kommer att vara och vem som kommer att vara din handledare på arbetsplatsen. Blanketterna lämnas sedan till din studie- och yrkesvägledare eller mentor. Det är mycket viktigt att blanketten är fullständigt ifylld och underskriven av både handledare och vårdnadshavare. Om man inte lyckas hitta en egen plats finns möjlighet att välja från kommunens praobank www.tillarbetslivet.nu. Man loggar in med samma användarnamn man har på fronter, ex. svacha723 och sedan arena med små bokstäver som lösenord.

Viktigt att veta inför PRAO

Innan din PRAO börjar

är det positivt att kontakta arbetsplatsen. Antingen ringa dem eller hälsa på. Presentera dig och passa på att fråga om det är något speciellt du behöver veta innan din PRAO startar. Gör också upp om vilken tid du ska vara där första dagen. Att ringa i förväg är ett bra sätt att minska sin nervositet inför det nya, undvika missförstånd och förbereda arbetsplatsen på att du kommer veckan efter.

Handledare

Du ska ha en handledare som ansvarar för dig på arbetsplatsen. På en del arbetsplatser får du följa en och samma person och delta i allt som han eller hon gör, men det kan också vara så att du kommer att följa med olika personer olika dagar, för att få möjlighet att se mer av verksamheten på arbetsplatsen. Hur det ser ut på "din" arbetsplats får du veta så snart du börjar. Det som är viktigt är att du vet vem som är handledare så att du vet var du ska vända dig om problem uppstår, om du blir sjuk eller om någonting annat händer.

Arbetsuppgifter

Som skolelev har man inte tillräckligt med erfarenhet för att kunna utföra alla sysslor på ett företag. Istället får du gå bredvid en anställd/handledaren och titta och lära. Du kommer också att få utföra de arbetsuppgifter som handledaren anser att du klarar av. Det kan vara enklare uppgifter som exempelvis sortera post, arbeta vid dator eller packa upp varor. Ge inte upp om du tycker att arbetsuppgifterna är tråkiga. Din PRAO är ju till för att du ska få känna på hur det är att jobba och få en inblick i yrket, men det är som sagt inte säkert att du kan få göra alla uppgifter som förekommer på arbetsplatsen. Det finns arbetsuppgifter du som elev inte får utföra, till exempel arbete vid olika maskiner eller arbete med farliga kemikalier. Du får inte sköta vissa sysslor helt ensam, till exempel att stå ensam i kassan. Om du känner dig minsta osäker inför en uppgift, eller att det inte känns riktigt bra, prata med din handledare eller kontakta oss på skolan. Försök våga fråga och ta del av så mycket du kan på arbetsplatsen, det är ingen som förväntar sig att du ska kunna och veta allt när du kommer på PRAO - du är ju där för att se och lära!

Försäkring

Du är försäkrad genom skolan även under din PRAO. Om något skulle hända - kontakta skolan.

Hur mycket får Du jobba?

Du får inte börja arbeta före klockan 06.00 eller efter klockan 20.00. Du får arbeta 6-8 timmar/dag inklusive lunch och 40 timmar/vecka. Mer information hittas på Arbetsmiljöverkets hemsida ”Så får barn och ungdomar arbeta”, se länk här nedanför. 

PRAO-platsen kommer att fylla i en närvarorapport, som senare ska lämnas till skolan. Tänk också på att passa de tider ni har gjort upp på arbetsplatsen. Om du blir sjuk under din PRAO anmäler du det till din handledare på arbetsplatsen, och ringer till skolan för att sjukanmäla dig.

Resor och mat

Vid PRAO kan matersättning med högst 18 kr/dag betalas ut i efterskott. Pengarna betalas ut av skolan efter PRAO-perioden då du lämnat in en blankett med uppgifter om kostnaderna och kvitton. Blankett för ersättning finns att ladda ner på hemsidan eller hämtas hos studie- och yrkesvägledare. För att få ersättning ska lappen vara tillbaka senast två veckor efter avslutad prao. Du som har busskort använder det även under PRAO-perioden, annars kan du få busskort om avståndet till PRAO platsen överstiger 4 kilometer. Skolan ersätter endast resor inom Linköpings kommun.

Om problem uppstår

Om det uppstår problem under din PRAO så tala i första hand med handledaren, men om du känner att du hellre vill tala med mig eller din studie- och yrkesvägledare, så hör av dig så hjälps vi åt att lösa problemet. Det kan kännas lite ovant att vara helt ny på ett ställe men försök att ge arbetsplatsen och jobbet en chans. Även om det inte känns helt bra första dagarna brukar det ofta lösa sig när man har lärt känna personalen lite bättre och vet vad man ska göra.

Till sist

Jag hoppas att din Prao blir riktigt rolig, intressant och givande och att det väcker tankar på framtida yrkesliv och vägen dit.

Lycka till!!

Stefan Petersson

Studie- och yrkesvägledare 

Senast uppdaterad den 12 april 2023