Hoppa till huvudinnehåll

Fokusbibliotek

Fokusbiblioteket på Vallastadens startades och byggdes upp år 2017 när skolan som ny enhet startade igång sin verksamhet. Fokusbiblioteket ligger i närheten av expedition, matsal och idrottshall på markplan i skolan. I biblioteket finns även ett grupprum med möjlighet för fokusbibliotekarien att bedriva undervisning för olika grupper. Biblioteket har en behaglig och lugn arbetsmiljö.

 

Fokusbibliotek

Välkommen till Vallastadens fokusbibliotek!

Fokusbiblioteket på Vallastadens skola har prisats år 2021 som Årets skolbibliotek för sin biblioteksverksamhet. Fokusbiblioteket har tidigare utmärkelser av både hedersomnämnande från Årets skolbibliotek och Skolbibliotek i världsklass.Vallastadens fokusbibliotek startades upp samtidigt som Vallastadens skola var en ny enhet år 2017.  

Fokusbiblioteket bemannas av en fackutbildad fokusbibliotekarie Ida Ross som har pedagogisk verksamhet i läsfrämjande och källkritik på grundskolan, anpassad grundskola och på fritidshemmen i samverkan med pedagogerna. Fokusbibliotekarie Ida Ross planerar bibliotekets samverkan med årskurserna tillsammans med klasspedagogerna genom ett fast biblioteksschema och terminsplaneringar. 

Mål för fokusbiblioteket

Fokusbiblioteket är en pedagogisk resurs som stödjer elevers lärande och pedagogers arbete genom att

  • vara en integrerad del av skolans verksamhet.

  • verka läsfrämjande.

  • utveckla informationskompetensen på skolan.

Verksamhet

Tillgängligt för alla elevgrupper 

Fokusbiblioteket ligger i hjärtat av skolan i närheten av expedition, matsal och idrottshall på markplan. Bibliotekslokalen är anpassad och tillgänglig för olika elevgrupper vad gäller utrymme, färgval, möblemang, litteratur, temabokpåsar, taktila böcker, teckenböcker samt lättläst i olika nivåer. Det finns ett flexibelt undervisningsrum med projektor inne i biblioteket. Hela bibliotekslokalen är anpassad med bildstöd. Bildstöd används som ett alternativ vid exempelvis läslovsbingon och som förstärkning i undervisningen. Biblioteksmiljön och grupprummet inne i biblioteket är tillgängligt och flexibelt även för de med behov av hjälpmedel - de kan ta sig runt bokhyllor, läsa i böcker, vara i grupprummet och ta sig fram till lånemaskinen. Bibliotekets lärmiljö är inspirerande, väcker läsglädje, läslust och är kunskapslärande i en lugn och behaglig miljö för alla.

Samverkan med grundskolan 

På grundskolan har alla klasser regelbunden samverkan med fokusbibliotekarien i en fast bibliotekstid och terminsplanering. Klasser får möjlighet att låna nya bänkböcker och andra aktiviteter finns inplanerade i läsfrämjande och källkritik. Fokusbibliotekarien kommer till klassrummet och har andra läsfrämjande aktiviteter som till exempel bokbio, boksamtal, lästräning och boktips. Likaså samverkar fokusbibliotekarien tillsammans med pedagogerna i källkritik inom valda arbetsområden, ett per årskurs och läsår. Valda arbetsområden är dessa: Förskoleklass - Insekter, årkurs 1- Bondgården, årskurs 2 - Rymden, årskurs 3 - Forntiden, årskurs 4 - Landskap, årskurs 5 - Medeltiden och årskurs 6 - Kroppen. 

På Vallastadens skola finns en gemensam läs- och skrivsatsning på grundskolan som sträcker sig över hela läsåret. Rektor, specialpedagog och fokusbibliotekarie driver denna lässatsning tillsammans med klasspedagogerna. Läs- och skrivsatsningen har fokus på skönlitteratur på höstterminen och faktalitteratur på vårterminen. 

Samverkan med anpassad grundskola  

På anpassad grundskolan besöker klasserna fokusbiblioteket regelbundet i fasta bibliotekstider varje vecka. Varannan vecka lånar klasserna böcker själva med hjälp av lånemaskinen och varannan vecka har fokusbibliotekarien högläsning av bilderböcker, lättlästa kapitelböcker eller lätta faktaböcker och har boksamtal med grupperna. I högläsningen av sagor används visuella förstärkningar, taktila föremål eller andra stödfunktioner för att förstärka läsningen. I bibliotekslektionerna finns alltid klasspedagoger eller elevassistenter närvarande för att ge stöd till elevgruppen. 

Fokusbibliotekarien går igenom källkritik med klasser från anpassad grundskola utifrån elevgrupperna. Källkritikslektioner kan vara genom bildstöd, sociala berättelser, filmklipp, bilder, källkritiska frågeställningar via bilderboksläsning, källkritik i serietidningen Bamse eller kopplat till ett valt arbetsområde. Informationssökning kan kopplas till lättlästa faktaböcker i en högläsning. 

Fokusbibliotekarien har ibland biblioteksundervisning i klassrummen inom den anpassade grundskolan. Pedagogerna i anpassad grundskola kan låna med sig av temabokpåsar som innehåller både böcker och taktila föremål som finns att låna på fokusbiblioteket. 

Samverkan med fritidshemmen 

Fokusbiblioteket samverkar med fritidshemmen på grundskolan (Molekylen årskurs F-1 och Atomen årskurs 2-3) och besöker biblioteket på en gemensam fast bibliotekstid i veckan där avdelningarna växlar varannan vecka. Fokusbibliotekarien gör en terminsplanering tillsammans med en av fritidspedagogerna för aktiviteter tillsammans med fritidshemmen. Det kan handla om aktiviteter som högläsning av bilderböcker, egen läsning i biblioteket, författarpresentationer, boktips, programmering med scratch jr, säkerhet på internet, pyssel kring olika högtider, läslovsbingo, högläsning vid eldstad utomhus, bokgympa med mera.

Fokusbiblioteket

Kontakt

Fokusbibliotekarie Ida Ross

Öppetider

Skolbiblioteket är öppet alla skoldagar måndag-fredag men styrt av ett biblioteksschema för klasserna och fritidshemmen med fasta bibliotekstider.  

Bibliotekskatalogen

Du kan se vilka böcker som finns på Vallastadens fokusbibliotek i Bibliotekskatalogen. Markera visa alla och välj Vallastadens skola och spara så kan du söka efter böcker i sökrutan. 

Lånekort på skolans fokusbibliotek

För att låna på skolans bibliotek behöver först vårdnadshavare fylla i en lånevillkorslapp. Lånekorten förvaras i lånepärmar på fokusbiblioteket. Varje lånekort har en fyrsiffrig pinkod. Har du lånekort på stadsbiblioteket blir det automatiskt samma pinkod på båda korten. 

Vid förlorad eller förstörd bok kan du bli ersättningsskyldig. 

Skriftliga planer

Det finns en mängd skriftliga planer för Vallastadens fokusbiblioteks biblioteksverksamhet som uppdateras regelbundet som Tema årshjul, Årshjul över bibliotekets verksamhet, LÄS-och MIK plan, Handlingsplan för Vallastadens fokusbibliotek samt Biblioteksplan för Linköpings kommun 2020-2024. Kontakta fokusbibliotekarien Ida Ross om du önskar att ta del av eller se något av dessa planer. 

Sociala medier

Följ gärna Vallastadens fokusbiblioteks Instagramkonto. Här visas klassernas biblioteksbesök och vad som händer i biblioteket. 

Vallastadens Instagramkonto: #vallastadensfokusbibliotek

Digitala tjänster

Nedanstående digitala tjänster har fokusbiblioteket ansvar för och kan hjälpa dig med.

Inläsningstjänst 

Linköpings kommun har kommunlicens till Inläsningstjänst. Alla elever har tillgång till Inläsningstjänst och kan logga in via sina Google-konton på skolan och hemma. Via denna tjänst kan elever lyssna på läromedel som finns i skolan.

Polylino skola

Fokusbiblioteken i Linköpings kommun har licens till Polylino skola. Alla elever i årskurs F-3 och anpassad grundskola har tillgång till Polylino skola och kan logga in via sina Google-konton på skolan och hemma. I tjänsten finns inlästa skönlitterära bilderböcker och lättlästa kapitelböcker med färgbilder, talsyntes och på en mängd olika språk, samt TAKK och Teckenspråk.

Legimus

Fokusbiblioteken i Linköpings kommun har talbokstillstånd och fokusbibliotekarien på respektive fokusbibliotek har talboksansvar och kan registrera elever som upplever det problematiskt med läsningen och behov av tjänsten Legimus. För att få bli registrerade till tjänsten Legimus behöver vårdnadshavare skriva under en ansökningsblankett som finns hos fokusbibliotekarien. Blanketten ska sedan lämnas tillbaka till fokusbibliotekarien med vårdnadshavares underskrift för att eleven ska kunna registreras till tjänsten Legimus. Vid registrering till Legimus får eleven tillgång till tjänsten genom inloggningsuppgifter som skickas direkt från Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) till den e-postadress som vårdnadshavaren skrivit på blanketten.

Legimus är en tjänst där eleven kan lyssna på skönlitterära böcker och även se text. De som har behörighet till tjänsten Legimus har någon form av läshinder, koncentrationssvårigheter eller upplever det problematiskt med läsning och kan därför få ett stöd med att kunna lyssna på litteratur. Eleven behöver inte ha någon diagnos för att få tillgång till tjänsten Legimus utan det räcker att eleven upplever läsningen som ett hinder. 

 

Utmärkelser

Årets skolbibliotek 2021

Skolbibliotek i världsklass 2020

Hedersomnämnande i Årets skolbibliotek 2020

Filmer  

Årets skolbibliotek 2021

Vallastadens fokusbibliotek 2021

https://www.youtube.com/watch?v=2x2nnJN09v0

Hedersomnämnande år 2020

Vallastadens skola- en skola för alla i särklass!

https://www.youtube.com/watch?v=8asSO9addIM

Årets skolbibliotek

Juryns motivering: Verksamheten vid Vallastadens fokusbibliotek visar hur viktigt det är med en medveten och långsiktig satsning på skolbibliotek från skolhuvudmannens sida. Vallastadens skola har elever i såväl grundskolan som anpassad grundskola vilket ställer krav på en flexibel och anpassad skolbiblioteksverksamhet. Skolbibliotekarier och pedagogisk personal samarbetar kring ett brett spektrum av olika läsfrämjande insatser, som också ger dokumenterat goda resultat. Juryn vill särskilt lyfta fram det samarbete som etablerats mellan skolbiblioteket och fritidshemmet. Pandemirestriktionerna har inneburit krav på omställningar och personalen på Vallastadens fokusbibliotek har på ett kreativt sätt hittat vägar för fortsatt verksamhet även under 2021.

Senast uppdaterad den 16 maj 2023