Hoppa till huvudinnehåll

Ansöka om särskilt boende - för dig som inte är bosatt i Linköpings kommun

Här kan du som är över 18 år och inte är bosatt i Linköpings kommun, men som ska flytta hit, ansöka om särskilt boende.

Om du ska flytta till Linköpings kommun och på grund av hög ålder, funktionsnedsättning eller allvarlig sjukdom har ett omfattande och varaktigt behov av vård- eller omsorgsinsatser har du rätt att ansöka om särskilt boende. Du kan, beroende på hur ditt behov av hjälp ser ut, ansöka om någon av följande boendeformer:

  • särskilt boende med inriktning psykiatri
  • vårdbostad
  • vårdbostad för personer med demenssjukdom

Biståndsbedömda trygghetsboenden omfattas inte av denna bestämmelse och kan endast sökas av personer bosatta i Linköpings kommun.

Om du ansöker om särskilt boende är det biståndsbedömare på Linköpings kommun som utreder och fattar beslut. Ansökningar om särskilt boende med inriktning psykiatri hanteras av Socialförvaltningen. Ansökningar om vårdbostad eller vårdbostad för personer med demenssjukdom hanteras av Vård- och omsorgsförvaltningen.

Så här gör du för att ansöka

  • Du ansöker själv via e-tjänst direkt på denna sida.
  • Om du inte kan använda e-tjänsten finns en blankett som du kan skriva ut, fylla i och skicka in Linköpings kommun. Blanketten hittar du längst ner på sidan.
  • Behöver du hjälp när du ansöker om insatser, kan du be en annan person att vara ditt ombud.
  • Om du har frågor eller vill ha hjälp med din ansökan kan du kontakta oss enligt följande
    • Gäller din ansökan särskilt boende med inriktning psykiatri vänder du dig till Mottagning Vuxna.
    • Gäller din ansökan vårdbostad eller vårdbostad för personer med demenssjukdom vänder du dig till Kontakt Linköping.
    • Kontaktuppgifter finns längre ner på sidan.

Utredning och beslut

När din ansökan har registrerats kommer biståndsbedömare på Linköpings kommun att begära in ett så kallat utredningsunderlag från din hemkommun. Biståndsbedömare i din hemkommun kontaktar dig och/eller dina närstående för att få information om din situation och vilket hjälpbehov du har. Det blir sedan det utredningsunderlag som din hemkommun skickar till Linköpings kommun.

När Linköpings kommun har tagit emot utredningsunderlaget kommer du att bli kontaktad av en biståndsbedömare för att fortsätta utredningen. Du har rätt att ansöka om vilket boende du vill men det är biståndsbedömaren i Linköpings kommun som beslutar om du är berättigad till ett boende eller inte.

Beslutet som biståndsbedömaren fattar kallas biståndsbeslut. Du får alltid ett skriftligt beslut. Blir du beviljad ett boende ska du ange tre önskemål om boende

Överklagan

Att få avslag på en ansökan betyder att din ansökan inte beviljas eller godkänns. Får du avslag kan du överklaga beslutet till Förvaltningsrätten. I beslutet står hur du överklagar. Biståndsbedömaren kan hjälpa dig om du har frågor.

Efter avslutat ärende finns dina uppgifter kvar i Mina ärenden i ytterligare två månader innan de gallras bort. Återkoppling på din ansökan sker enligt enligt Socialförvaltningens respektive Vård- och omsorgsförvaltningens handläggningsrutin. Ditt ärende hanteras i ordinarie verksamhetssystem.

Kontakta respektive förvaltning via Kontakt Linköping om du önskar ta del av vilka uppgifter som finns sparade om dig i verksamhetssystemet eller om du vill ha information om status avseende ditt ärende.

 

Personuppgifter som lämnas ovan behandlas av social- och omsorgsnämnden respektive vård- och äldreomsorgnämnden för administration som behövs för att handlägga ärendet. Personuppgiftsansvarig är social- och omsorgsnämnden respektive vård- och äldreomsorgsnämnden.

Du har ett antal rättigheter enligt Dataskyddsförordningen:

  • Du har rätt att kontakta oss om du vill ha ut information om de uppgifter vi behandlar om dig.
  • Du kan även kontakta oss för att begära rättelse, för att begära att vi begränsar behandlingen, för att göra invändningar eller begära radering av dina uppgifter.
  • Du har också rätt att vända dig till tillsynsmyndigheten Integritetskyddsmyndigheten med klagomål. 

För frågor kontakta nämnderna via e-post eller via Linköping kommun, Socialförvaltningen alternativt Vård- och omsorgsförvaltningen, 581 81 Linköping

E-legitimationer

Vissa av Linköpings kommuns e-tjänster kräver att du loggar in med e-legitimation.

Följande e-legitimationer används. (Avvikelser kan förekomma.)

  • BankID
  • E-medborgarkonto
  • Foreign eID (För dig med ett eID från ett annat land. Välj inloggningsmetod Foreign eID i e-tjänsten för att se vilka länder det gäller.)
  • Freja eID+

BankID

BankID är en elektronisk ID-handling som är jämförbar med pass, körkort och andra fysiska legitimationshandlingar. Alla privatpersoner som har svenskt personnummer kan skaffa BankID genom sin bank. Ett BankID har samma värde och används på samma sätt, oavsett vilken bank som utfärdat det.

Har du frågor, funderingar eller problem med ditt BankID bör du kontakta din bank.

Freja eID+

Freja eID+ är en gratis, svensk e-legitimation.

För att skaffa Freja eID+ behöver du ha en smart mobil, en fysisk legitimation och ett e-postkonto. Du behöver också göra ett besök hos ett ATG-ombud för ID-kontroll.

Om du inte får, kan eller vill skaffa BankID kan Freja eID+ vara ett alternativ

 

Upplever du problem med e-tjänsten eller har frågor om den är du välkommen att höra av dig till Kontakt Linköping.

Du som har skyddad identitet ska inte använda e-tjänsten. Ta kontakt med Kontakt Linköping så får du hjälp med ditt ärende.

Blankett

Kontakt

Mottagning Vuxna

Telefontider

Social problematik, missbruk, funktionsnedsättning, LSS:

  • måndag klockan 9.00-11.30
  • tisdag klockan 13.00-16.00
  • onsdag, torsdag och fredag klockan 9.00-11.30

Våld i nära relationer:

  • måndag klockan 9.00-11.30 och klockan 13.00-16.00
  • tisdag klockan 13.00-16.00
  • onsdag, torsdag och fredag klockan 9.00-11.30 och klockan 13.00-16.00

Boka tid för att bli uppringd

Du kan via en e-tjänst boka en tid då vi ringer upp dig. OBS! Du ska inte använda e-tjänsten om det gäller våld i nära relationer eller ekonomiskt bistånd. Du ska inte heller använda den om du redan har en kontakt på avdelning vuxna.

Till e-postformulär för Mottagning Vuxna

E-post: [email protected]

Telefon: 013-20 69 00

Besöksadress: Barnhemsgatan 2 (se karta) Öppettider: Vi tar endast emot bokade besök.

Besöksadress : Barnhemsgatan 2 Öppettider: Vi tar endast emot bokade besök.

Postadress:
Socialförvaltningen
Box 356
581 03 Linköping

Du kan också kontakta oss via Kontakt Linköping.

Har du handlingar som ska lämnas in kan du göra det hos Kontakt Linköping eller i postlådan som finns hos Socialförvaltningen på Barnhemsgatan 2. Närmaste parkering finns i Akilles parkeringshus. Det finns två parkeringsplatser utanför receptionen för dig som är rörelsehindrad och har parkeringstillstånd för det

Senast uppdaterad den 15 januari 2024