Hoppa till huvudinnehåll

Samordnad vård- och omsorgsplanering

Alla som har behov av samordnade insatser från region och kommun, inklusive privata utförare, har rätt till samordnad vård- och omsorgsplanering. Syftet med den samordnade planeringen är att ge personcentrerade och samordnade insatser på rätt vårdnivå. Att personen har gett sitt samtycke är alltid en förutsättning.

Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612) är den lag som reglerar in- och utskrivningsprocessen för personer som har behov av insatser efter utskrivning från slutenvården. Syftet med lagen är att patientens övergång från slutenvård till öppenvård och omsorg ska vara trygg och säker. Lagen ska också främja utskrivning så snart som möjligt efter det att den behandlande läkaren bedömt att en person är utskrivningsklar och inte längre har behov av slutenvårdens resurser.

Riktlinje för samordnad vård- och omsorgsplanering i samband med sluten vård

Region Östergötland och länets 13 kommuner har utifrån lagen kommit överens om en länsgemensam riktlinje “Samordnad vård- och omsorgsplanering i samband med sluten vård” för att sökerställa patientens utskrivningsprocess.

Riktlinjen beskriver hur samverkan mellan huvudmännen ska erbjuda samordnade insatser i rätt tid och på rätt vård- och omsorgsnivå, där organisatoriska gränser inte påverkar personens upplevelse av trygghet och säkerhet.

Till alla medarbetare, oavsett huvudman, finns kunskapsstöd och annat material om Samordnad vård- och omsorgsplanering samlat på Vårdgivarwebben.

Samordnad individuell plan, SIP, ska upprättas tillsammans med den enskilde om insatser från både socialtjänst och hälso- och sjukvård behöver samordnas. Planen ska upprättas om kommunen och/eller regionen bedömer att den behövs för att den enskilde ska få sina behov tillgodosedda och om den enskilde samtycker till att den upprättas.

SIP är avsedd för alla, oavsett ålder eller typ av behov och ansvaret att upprätta en SIP regleras i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen.

Patientens SIP dokumenteras i Cosmic Link och alla aktörer kan ta initiativ till, kalla och dokumentera SIP.

Exempel på situationer när samordnad individuell plan kan behövas är när:

  • samordning efterfrågas
  • kompetens behövs från flera verksamheter
  • ansvarsfördelningen behöver tydliggöras
  • olika insatser behöver ges samtidigt eller i en särskild ordningsföljd.

SIP ska innehålla vilka insatser som behövs, vem som ansvarar för vilka insatser och vem av huvudmännen som har det övergripande ansvaret för planen. Planen ska vara samlande och insatserna beskrivas konkret.

Mer information om SIP finns på hemsidan för SKR (Sveriges kommuner och regioner)

Cosmic Link

Cosmic Link är kommunikationsverktyget som används av region, kommuner och privata vårdgivare vid samordnad vård och omsorgsplanering. Cosmic Link är en del av journalsystemet Cosmic och det stödjer arbetssättet i ”Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård”

Varje utförare ska ha en eller flera nyckelpersoner för Cosmic Link.

  • Nyckelpersonen är ett stöd i det dagliga arbetet, både för sina kollegor och i utvecklingsarbetet med Cosmic Link.
  • Nyckelpersonerna fungerar som stöd när användare har frågor om funktion och hantering av IT-stödet Cosmic Link. Därför är nyckelpersonen ofta den första personen en användare kommer till med frågor om funktionalitet, arbetssätt eller rutiner.
  • Nyckelpersonerna ansvarar för att kommunikation från den centrala förvaltningen för Cosmic Link anpassas till den egna verksamheten och förmedlas till berörda mottagare.
  • Nyckelpersonen är en viktig del i enhetens följsamhet till, och utveckling av, arbetssätt och rutiner kopplat till Cosmic Link.
  • Nyckelpersonerna ansvarar för utbildning av nya slutanvändare och för fortbildning.

Länkar till e-learning och övrigt utbildningsmaterial finns på vårdgivarwebben.

Senast uppdaterad den 15 januari 2024