Hoppa till huvudinnehåll

Brand för rik biologisk mångfald

14 april 2020 | Bygga, bo & miljö
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
I början av veckan innan påsk genomfördes en sedan länge planerad naturvårdsbränning i Viggeby naturreservat, som en del i gällande skötselplan.

Noggranna säkerhetsregler följs när kommunen genomför naturvårdsbränningar. Här pågår naturvårdsbränning i Viggeby naturreservat. Foto: Linköping kommun

En naturvårdsbränning är en kontrollerad bränning inom avgränsade ytor. Metoden är ett betydelsefullt verktyg för en aktiv naturvård och görs för att gynna en rik biologisk mångfald. Men ett stort antal faktorer behöver samverka för att det ska vara möjligt att genomföra en naturvårdsbränning. I år föll allt på plats och förra veckan det gick att få till en bränning.

- Allt fungerade bra utförandemässigt. Detta är en spektakulär åtgärd som intresserar många. Eld är historiskt och naturligt, tillsammans med vind och vatten, mycket viktiga faktorer för förändring och förnyelse i naturen. På grund av detta är ett stort antal växt- och djurarter beroende av brand i naturmiljön för sin överlevnad, säger reservatsförvaltare Gunnar Ölfvingsson på Linköpings kommun.

Det är obligatoriskt med noggranna förberedelser vid naturvårdsbränning och kontakt med bland annat räddningstjänsten är betydelsefullt. De exakta datumen för när åtgärderna ska genomföras beror främst på väder, vind, temperatur och markfuktighet.

- Det kan inte bestämmas förrän samma dag eller några timmar i förväg, säger Gunnar Ölfvingsson.

I Viggeby naturreservat har det tidigare genomförts naturvårdsbränning och den nu aktuella bränningen genomfördes i skogsmark på en yta av cirka ett hektar.

Sofie Berlin

Senast ändrad den 8 april 2020

Senaste nytt

Låna böcker och handla mat samtidigt
Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall
Hon blir ny chef för kultur