“Ta snacket” startades av Linköpings kommun 2019 som en del av kommunens våldsförebyggande arbete. Med tiden har flera andra aktörer i regionen anslutit sig.
Syftet med “Ta snacket” är att öka kunskapen om våld och att förebygga våld i nära relationer, liksom hedersrelaterat våld och förtryck. Ett syfte är också att förändra normer som skapar förutsättningar för våld. Under veckan sprids kampanjmaterial på detta tema i sociala medier.
– Vi behöver bli bättre på att prata med varandra om våld. Det gäller både när vi misstänker att någon blir utsatt för våld och när vi tror att någon i vår omgivning utsätter andra för våld. Kampanjen är tänkt att bidra till detta, säger Åsa Åbom, utvecklingsstrateg inom social hållbarhet på Linköpings kommun och projektledare för “Ta snacket”.
Aktiviteter i Linköping
Den nationella satsningen “En vecka fri från våld” är ett initiativ skapat av Unizon och Män, med stöd av Jämställdhetsmyndigheten, Sveriges kommuner och regioner samt länsstyrelserna. Under kampanjveckan genomförs flera aktiviteter i Linköping.
En av programpunkterna är en föreläsning i S:t Lars kyrka på temat “Hur kan jag upptäcka och bemöta barn som far illa?”. Föreläsningen hålls tisdag den 22 november och arrangeras av bland andra Linköpings kommun och Svenska kyrkan.
Ett annat exempel är Teater Treo som kommer att spela “Tårar är för svaga” på huvudbiblioteket torsdag den 24 november. Föreställningen berör våld bland äldre personer.
Fredag den 25 november är det FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor, även kallad Orange day. Då blir det bland annat ljusmanifestation för alla kvinnor som lever eller har levt under mäns våld och förtryck. Manifestationen sker på Stora torget klockan 17-18 och arrangeras av Tjejjouren Beata och Kvinnojouren Ellinor.
Här hittar du mer information om programmet under “En vecka fri från våld”:
Här hittar du information om “Ta snacket”: