Adjunkten startade 2014 som en mottagningsenhet för nyanlända elever upp till 16 år. Huvuduppdraget är att göra kartläggningar och bedömningar av elevernas förkunskaper.
– Eleverna kommer till oss innan de börjar på sin mottagande skola, säger Jessica Möller-Ljungberg, verksamhetschef på Adjunkten.
Hur många elever som är med i verksamheten varierar. Normalt pendlar antalet mellan 15 och 65 elever. Men i samband med flyktingsituationen 2015 var de över hundra.
På Adjunkten finns en mottagningsansvarig som bokar in vårdnadshavare och barn på ett inskrivningssamtal.
– Förutom själva samtalet gör även vår skolsköterska en hälsokartläggning, säger Jessica.
Viktig överlämning
Vid inskrivningssamtalet tar Adjunkten bland annat reda på när eleven kom till Sverige, tidigare skolgång, modersmål och om det finns tolkbehov. Vårdnadshavare får information om det svenska skolsystemet. Samtalet följer ett obligatoriskt kartläggningsmaterial som Skolverket har tagit fram.
– Utöver detta lägger vi också stor vikt vid överlämningen av eleven till skolan, som får den dokumentation vi har tagit fram.
De elever som inte har varit i Sverige tidigare deltar i Adjunktens verksamhet under åtta veckor. Det är taket för hur länge en elev kan vara på en mottagningsenhet.
Om eleven har flyttat till Linköping från en annan kommun så stannar eleven i regel upp till fyra veckor.
– Då ska kartläggningarna normalt redan vara gjorda. I så fall kompletterar vi med en SVA-kartläggning - svenska som andraspråk - och eventuellt även en kartläggning av kunskaper i engelska.
Filmer ger information
Vardagen på Adjunkten påminner mycket om en vanlig skola. Elevernas schema innehåller undervisning och introduktion till det svenska skolsystemet.
– Vi har även livskunskap, vilket till viss del är en samhällsintroduktion. Vi gör bland annat stadsvandringar och besök på biblioteket. Under senaste året har vi även introducerat idrott och hälsa, säger Jessica.
Som en hjälp vid introduktionen för vårdnadshavare har kommunen tagit fram tre filmer. Filmerna kan även vara intressanta och till nytta för andra. Scrolla en bit ner på sidan “Grundskola” (länk nedan) så hittar du filmerna, som går att se textade på andra språk.
Text: Per Conning