Hoppa till huvudinnehåll

Henrik Dorsin får Tage Danielssons pris

19 september 2022 | Kommun & politik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Årets pristagare förnyar den medkännande humanismen i svensk kultur. Priset till Tage Danielssons minne 2022 tilldelas komikern Henrik Dorsin. Under lördagen var det prisutdelning. "Priset betyder jättemycket för mig. Tage Danielsson är en av anledningarna till att jag gör det jag gör i dag. Hasse och Tage har varit mina idoler sedan jag var liten", berättar Henrik Dorsin.
Henrik Dorsin står på scenen. Pratar i mikrofon.

Henrik Dorsin mottog Tage Danielssons pris. Foto: Marie Hallerfelt

Stiftelsen Linköpings kommuns pris till Tage Danielssons minne delas ut vartannat år under Humanistdygnet, och har så gjort sedan 1987. Priset tilldelas en förtjänt humanist i Tage Danielssons mening och anda. Årets pristagare Henrik Dorsin föddes i Stockholm 1977 och har en karriär bakom sig som komiker, skådespelare, manusförfattare och revymakare. Inspirationen säger han kommer från Hasse och Tage.

– Hasse och Tages humor var inkluderande och lätt att ta till sig av oavsett ålder eller bakgrund. Som barn kunde jag skratta åt deras humor och som vuxen skrattar jag fortfarande, fast åt andra saker och ser fler lager och nyanser i deras skämt. Det är en humor som både underhåller och ger skratt. Det är en stor inspiration för mig i mitt eget skapande, säger han.

Henrik Dorsin mottar priset av Gustaf Appelberg (L), ordförande kultur- och fritidsnämnden. Foto: Marie Hallerfelt

88-öresrevyn är perfektion

Favoriten från komikerduon är 88-öresrevyn som hade sin premiär på restaurang Skeppet i Värtahamnen 1970. Henrik menar att 88-öresrevyn är perfekt i sin struktur och form, med endast Hasse och Tage själva på scenen samt en pianist, som framförde numera klassiska sketcher iförda smoking och kavaj.

Henrik har själv kommit att bli en folkkär artist både som skådespelare och komiker men också som regissör. Bland annat har han satt upp Tage Danielssons folkkära julberättelse “Karl-Bertil Jonssons julafton” på Scalateatern i Stockholm, med premiär 2018. Som komiker är han nog mest känd som Ove i Solsidan samt som medlem i humorgruppen Grotesco som levererar både satir och parodi.

Yrket som komiker kan vara både uppfyllande och utmanande. Att vara relevant men samtidigt rolig. Kanske kräver yrket en särskild typ av mod också, att våga skämta om det obekväma och svåra utan att riktigt veta hur skämtet kommer att tas emot. 

Får man skämta om allt?

– Jag personligen har gränser för vad jag själv vill skämta om men överlag måste det vara tillåtet att skämta om allt för vem ska avgöra och bestämma vad som är okej eller inte okej? Det är knäckfrågan. Så ja, man ska kunna skämta om allt, säger Henrik rakt.

Relation till Linköping

Henrik Dorsin mottog Tage Danielssons pris under lördagen på Östergötlands museum i Linköping. Komikerns egen relation till Linköping är både nostalgisk och varm.

– Min svärmor var från Linköping och hade sommarställe i Bestorp. Vi har varit på sommarstället en hel del och då åkte vi in till Linköping för att gå på bio eller ta en shoppingrunda. Det är kul att vara tillbaka i Linköping och en stor ära att få motta priset.

Till Tage Danielssons pris delas även en prissumma ut på 66 185 kronor.

Tage och Henrik. Foto: Marie Hallerfelt

Motivering

Priskommittén består av ledamöter från Kultur- och fritidsnämnden, Westman-Wernerska stiftelsen och Linköpings Universitet och delar ut priset till Henrik Dorsin med motiveringen:


2022 års pristagare skojar både med och på allvar. Han utvecklar likt Tage revyn med satiren som grund. Med iscensättningen av Tages folkkära julberättelse “Karl- Bertil Jonssons julafton” har han låtit nya generationer möta Tages anda med samma lekfullhet kring orden som skickliga hanterande av de sceniska uttryckssätten.

Årets pristagare är flerfaldigt uppmärksammad för sitt arbete och har en gedigen meritlista. Både som enskild individ och som medlem i humorgruppen Grotesco levereras skarpögd samhällskritik i intelligent underhållningsform.

Henrik Dorsin är komikern, skådespelaren, manusförfattaren, dramatikern, revymakaren och teaterchefen som med träffsäker satir kan konsten att synliggöra orättvisor och samhällskritik med humor och värme.

Henrik Dorsin förnyar den medkännande humanismen i svensk kultur.

 

Text: Fanny Miles

 

Senast ändrad den 19 september 2022

Senaste nytt

Stråk längs Tinnerbäcken öppnar
Så ska kommunen bekämpa välfärdsbrott
Kommunen visade upp trygghetspunkt
Internationellt pris till attraktion i Gamla Linköping
Det hände på fullmäktige i september
Efter sprängningen: Kommunen stärker upp med ordningsvakter
Omvandlingen till en tryggare och grönare Järnvägspark
Kommunen arbetar trygghetsskapande efter explosionen
Så håller du enkelt koll på din ekonomi
Lär dig mer om psykisk ohälsa
Chatta med oss!
Chatta med oss!. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen att chatta med en samhällsvägledare hos Linköpings kommun. Chatten är öppen vardagar kl 7.30-17.00.

Lämnar du personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: