Hoppa till huvudinnehåll

Idéerna som inte blev verklighet

18 oktober 2019 | Kommun & politik, Uppleva & göra
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Ibland blir inte allting som man tänkt sig. Byggplaner förändras eller läggs i byrålådan. Vi har grävt i arkivet och hittat några spännande projekt som aldrig blev av.

Skiss av Folkungamonumentet på yttre borggården ritad av Ragnar Östberg och en bild på platsen idag. Bilder: Linköpings stadsarkiv

Hur hade Trädgårdsföreningen sett ut med ett museum bredvid fontänen eller ett konserthus? Eller Stora torget med ett stort kommunhus i norr och inget Folkungamonument?

Allt det hade kunnat bli verklighet en gång i tiden. Men saker och ting förändras. Byggplaner väcker alltid starka känslor och olika krafter och viljor drar åt olika håll vilket leder till att det i slutändan kanske blir något helt annat, på en helt annan plats.

Det här har Linköpings stadsarkiv tagit fasta på och under rubriken ”Det som inte blev” lyfter man fram ett antal projekt i kommunens historia som just inte blev av. Under sommaren 2019 fotograferade man sju platser i Linköpings innerstad och kopplade dem till idéskisser.

Modell över tänkt konserthus i Trädgårdsföreningen och en bild på hur platsen ser ut idag. Bilder: Linköpings stadsarkiv

– I Stadsarkivets samlingar har vi mängder av unikt Linköpingsmaterial som vi vill uppmärksamma. Vi har under tre somrar gjort nedslag i byggprojekt hos Brunskogs arkitektbyrå – tre generationers arkitekter. När vi i våras skulle planera in en ny serie och tittade i våra samlingar så fastnade vi för några ritningar av stadsarkitekten Sten Westholm som inte blev av. Då spånade vi vidare på andra projekt som inte blev som det var tänkt, säger Maria Dalbark, kommunarkivarie på Linköpings stadsarkiv.

Var det något ni stötte på som förvånade er?

– På 1930-talet dömde man ut restaurangen ”Trädgårn” i Trädgårdsföreningen. Man ansåg att den kunde rivas eftersom den var i så dåligt skick och ville då ersätta den med ett museum. 40 år senare fanns restaurangen fortfarande kvar och var uppenbarligen i ännu sämre skick. Den här gången ville man istället ersätta den med ett konserthus.

Vilket projekt som aldrig blev av vill du särskilt lyfta fram?

– Personligen gillar jag biblioteksidén ”Fenix” med två entréer – en mot gymnastikhuset och en mot Östgötagatan. En ”basargata” för kunskap. Sedan ska vi nog vara tacksamma att idén med ett jättestort stadshus i brunt tegel inte blev av vid Stora torget, säger Maria Dalbark.

Text: Johan Hermansson

Här hittar du alla projekten samlade:

Senast ändrad den 17 oktober 2019

Senaste nytt

Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall
Hon blir ny chef för kultur
Kom och fira att Tinnerbäcksbadet fyller 1 år
Nu börjar Dansens vecka
Färdtjänstresenärer värnas vid ökade kostnader
Planerade grävarbeten under 2024
Linköpings nya besöksmål är invigt