Hoppa till huvudinnehåll

Romernas nationaldag uppmärksammas

8 april 2020 | Kommun & politik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Den 8 april hissas den blå-grön-röda romska flaggan utanför Linköpings stadshus för att uppmärksamma Internationella romadagen – romernas nationaldag.
Den romska flaggan
Bakgrunden till firandet av romernas nationaldag är den första romska kongressen i London 1971 med representanter från fjorton länder. Under mötet omvandlades den dåvarande Internationella zigenarkommittén till International Romani Union, IRU. Mötet beslutade att den 8 april skulle vara romernas internationella dag, även kallad romernas nationaldag.
 
Vid kongressen fastställdes också den romska flaggan. De blågröna färgerna i flaggan hade antagits vid en kongress i Bukarest redan 1933. För att understryka romernas historiska koppling till Indien lades ett hjul till för att symbolisera vandringen från Indien samt romernas framåtskridande. Den blå färgen symboliserar himlen, den andliga värden, medan den gröna färgen symboliserar jorden. Vid kongressen antogs även nationalhymnen Gelem, gelem, fritt översatt ”Jag vandrar, jag vandrar”.
 
Romernas nationaldag firas på olika håll i världen eftersom romer finns boende i flera olika länder.

Nationella minoriteter

Romer är en av Sveriges fem nationella minoriteter. De övriga är judar, samer, sverigefinnar och tornedalingar. De nationella minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, finska, samiska och meänkieli.
 
År 2000 undertecknande Sverige den europeiska ramkonventionen om skydd för nationella minoriteter. Den nationella minoritetslagstiftningen trädde i kraft 2010 och reviderades 2019 med förstärkta rättigheter för nationella minoriteter. I praktiken innebär det att kommunen till exempel ska bidra till att skydda och främja de nationella minoriteternas identitet, kultur och språk. Några sätt att göra det på är att flagga, erbjuda modersmålsundervisning och att bjuda in till samråd.

Senast ändrad den 2 april 2020

Senaste nytt

Låna böcker och handla mat samtidigt
Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall
Hon blir ny chef för kultur
Kom och fira att Tinnerbäcksbadet fyller 1 år