Hoppa till huvudinnehåll

Så hjälper Linköping företagen ut i världen

29 juli 2019 | Kommun & politik, Näringsliv
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Hur kan ett land som Sverige med så få medborgare vara så framgångsrikt på innovationsutveckling? Den frågan ställs ofta vid utländska besök, menar Kerstin Reimstad som arbetar med internationalisering i Linköpings kommun.

Kerstin Reimstad arbetar arbetar med internationalisering i Linköpings kommun. Foto: Malin Wictorén (bild till vänster) och Linkin (bild till höger)

De internationella kontakterna hanteras av enheten Näringsliv och tillväxt inom Kommunledningsförvaltningen. Många besökare önskar lära sig mer om den infrastruktur som finns för innovationsutveckling i Linköping och i regionen, från idé till affär. Intresset är stort att besöka Linköpings olika innovationsmiljöer som exempelvis Science Park Mjärdevi, Vreta Kluster och Aerospace Cluster Sweden.
 
– Annat som man vill veta mer om är det starka samarbetet mellan företag, Linköpings universitet, Linköpings kommun och flera organisationer, berättar Kerstin.
 
När detta skrivs var det senaste besöket Storbritanniens ambassadör David Cairns med åtta medarbetare, bland dem handelsfrämjare. Ambassadören höll bland annat ett seminarium där han träffade flera av de största företagen i Östergötland för att informera om Brexit. Beskedet var att Storbritannien är angeläget om fortsatt goda handelsförbindelser, oavsett vad som händer.
 
Programmet innehöll även företagsbesök och en föreläsning på Linköpings universitet som var öppen för alla intresserade att höra om vad ett utträde betyder för arbetsmarknaden och den öppna rörligheten i Europa.

Många besök senaste tiden

På senare tid har Linköping fått fler besök av ambassadörer med personal. Litauens ambassadör Algimantas Rimkunas kom för att inviga landets honorärkonsulat i Linköping.
 
– Det här är en intressant stad och vi finns i samma europeiska ekosystem, förklarade han etableringen och besöket.
 
Näst i tur stod Italiens ambassadör Mario Cospito. Han lockades av Linköpings satsning på att bli koldioxidneutralt 2025.
 
– Ni är som Italien, med stort jordbruk och mycket industri, var ambassadörens förklaring till intresset.
 
Vid båda besöken fick lokala företag chansen att presentera sig och ingångar skapades för samarbeten över gränserna och affärer.
 
– Ambassadörsbesöken är bara en del av hur Linköping stödjer företag som vill etablera sig utomlands. Mycket handlar också om att företagen kan ta hjälp av kommunens internationella kontakter när de vill undersöka sina möjligheter på den internationella marknaden, säger Kerstin. 

Stort internationellt nätverk

Utöver kommunens eget nätverk finns ett samarbete med bland andra utrikesdepartementet, Länsstyrelsen, Business Sweden och Östsvenska Handelskammaren. Som en av få städer i världen med förmåga att utveckla och tillverka spetsteknik i världsklass, som exempelvis stridsflygplanet Gripen, har Linköping ett gott rykte genom att många företag är framgångsrika på den internationella marknaden.
 
– Enskilda företag är välkomna att kontakta oss för att använda de olika ingångar och etablerade samarbeten som kommunen har med ett stort antal länder, säger Kerstin Reimstad.
 
– Vårt internationella arbete handlar inte bara om att ta emot besök i Linköping, utan även om att skapa förutsättningar och bygga relationer som näringslivet kan använda sig av för att etablera sig utomlands.
 
Från kommunledningens sida prioriteras samarbeten med EU-länderna, Norge, Schweiz, Island och Storbritannien, men i Linköpings kommuns internationella nätverk finns ingångar över hela jordklotet.
 
Text: Janne Näsström

Senast ändrad den 28 juni 2019

Senaste nytt

Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Flera e-tjänster stängda kl 11-14 den 29 april
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall
Hon blir ny chef för kultur
Kom och fira att Tinnerbäcksbadet fyller 1 år