Hoppa till huvudinnehåll

Så ska förskolan ta tillvara medarbetarnas kompetens

5 mars 2024 | Förskola & utbildning
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Linköpings kommun inför ett gemensamt sätt att arbeta med bemanningsplanering där förskolorna hjälper varandra. Varje rektorsområde ska ha en grundbemanning som klarar frånvaro de två första veckorna vilket ger en större vi-känsla, igenkänning och förutsägbarhet. Det skapar trygghet för barnen, föräldrarna och för medarbetare i förskolan.
Grupp av barn som leker med leksak block - Bildbanksfoto

Foto: Getty Images

Behovet av förskoleplatser i Linköping har sjunkit på senare år på grund av att färre barn har fötts. År 2026 beräknas antalet barn i de kommunala förskolorna bli cirka 500 färre jämfört med 2021. I och med det behöver kommunen anpassa förskolans organisation.

- Förändringen som ska genomföras innebär att vi i större utsträckning ska samplanera och hjälpas åt inom våra förskoleområden. Det gör vi för att kunna behålla personal med utbildning och kompetens för uppdraget, i stället för att ha tillfälliga anställningar i form av timvikarier, säger Helén Petersson, avdelningschef förskola.

Tallboda och Ekängen föregångare

Samplanering har redan testats i flera områden och i Tallboda och Ekängen har man arbetat så i flera år.

- Genom att förlita oss mer på medarbetarna inom vårt område har vi upplevt en förbättring av arbetsmiljön, sänkt korttidsfrånvaro och en ökad vi-känsla inom hela området, säger områdets rektor Malin Hellström och fortsätter:

- När vi började hade vi inte medarbetarna med oss. De tyckte att det var jobbigt att byta förskolor. Nu har vi hållit på med det här i tre år och det har varit en lång resa men vi tycker att det är ett bra system att jobba med för bemanning vid frånvaro, säger Malin Hellström.

Att byta förskola och arbetsplats var initialt utmanande för personalen, men enligt Patrik Nilsson, förskollärare i Tallboda och Ekängen, har personen som kommer och hjälper till vid behov blivit en trygghet för både medarbetare, barn och föräldrar.

- Man får försöka sätta sig in i hur det är för den förskolan som behöver hjälp. När en resursperson kommer känner man sig trygg i att det är någon man känner igen, och det är en trygghet även för barn och vårdnadshavare, säger Patrik Nilsson.

Monika Bisak, som är barnskötare, framhåller att det nya sättet att jobba har ökat vi-känslan och förbättrat kommunikationen mellan medarbetarna i området. Hon lyfter även fram de tips och idéer hon tar med sig från andra förskolor tillbaka till sina kollegor.

Helén Petersson och Marie Stråhlin har träffat alla medarbetare inom förskolan och berättat om det gemensamma arbetssättet.

Införs i alla förskolor

Nu är tanken att alla förskolor i Linköping ska börja arbeta med samplanering. Avdelningschef Helén Petersson är dock medveten om att förändringar kräver tålamod.

- Vi vet att det inte kommer fungera perfekt direkt men vi måste ändå våga prova nya metoder för att möta utmaningarna vi har att göra med. Med en befolkningsprognos som pekar på färre barn i närtid är det avgörande att tänka om för att kunna behålla kompetenta medarbetare och ha en god arbetsmiljö, säger Helén.

Under januari och februari har alla medarbetare i förskolan fått information om bakgrunden och utgångspunkten till arbetssättet. Kommunens avdelningschef och områdeschef för förskolan, Helén Petersson och Marie Stråhlin, har besökt alla 18 förskoleområden för att berätta om det nya arbetssättet för alla medarbetare.

Det nya arbetssättet beräknas vara igång på alla förskolor den 1 augusti i år.

  • Förskolans avdelning består av 18 rektorsområden med ungefär 1500 medarbetare och 6500 barn fördelat på cirka 120 förskolor.  
  • Utifrån den senaste befolkningsprognosen beräknas det finnas nästan 800 färre barn i Linköping i åldern 1-5 år 2026 jämfört med 2021. Det innebär att det blir ungefär 500 färre barn i den kommunala förskolan.
  • Under 2023 genomfördes en kartläggning av arbetet med bemanning i förskolan av en extern konsult och utbildning i strategisk bemanningsplanering samt omvärldsbevakning. Sedan 2019 har utvecklingsarbete pågått inom förskolan för att minska beroendet av timvikarier.
  • Enligt Linköpings kommuns arbetsgivarpolicy ska visstidsanställningar och så kallade timanställningar användas restriktivt.
    Linköpings kommuns arbetsgivarpolicy

 

Senast ändrad den 5 mars 2024

Senaste nytt

Amerikansk konstnär målar om i Linköping
Linköping finalister med Framtidens stadskärna
Ansökan om skolskjuts öppnar 13 maj
Låna böcker och handla mat samtidigt
Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall