Hoppa till huvudinnehåll

Samåkningstjänst på landsbygden

23 februari 2022 | Stadsplanering & trafik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
På landsbygden finns det färre transportalternativ, samtidigt finns det ofta en gemenskap som underlättar för samåkning. Just nu har Linköpings kommun fått chansen att ansöka om bidrag från EU-fonder ihop med Region Östergötland.
Närbild på två händer håller i en bilratt.

linköpings kommun vill utforma en tjänst för samåkning. Foto: Mostphotos

– Vi letar efter engagerade invånare på landsbygden för att genomföra ett test av en digital samåkningstjänst på en eller flera orter. Vi vill ha lokalt engagemang i form av deltagande på ett par möten och workshops, för att tillsammans utforma tjänsten som sedan testas, säger Johanna Thidell, miljösamordnare, Linköpings kommun.

Enkätsvar ska ge uppfattning

Genom enkäten hoppas Linköpings kommun på att hitta lokalt engagemang på någon ort där det finns behov och intresse av samåkning. Utifrån lokala förutsättningar och behov, ska sedan en tjänst för samåkning kunna utformas tillsammans med kommuninvånarna.

– Samåkning har potential att komplettera andra färdsätt, vare sig det handlar om kortare sträckor eller längre sträckor, återkommande resor som vardagspendling eller enstaka resor in. Genom att använda ett gemensamt fordon hjälper man till att minska både trängsel och utsläpp, och när man delar på resekostnaderna sparar man dessutom pengar. Men den största vinsten skulle mycket väl kunna vara den sociala, säger Johanna Thidell.

Enkätsvaren kommer att ge en uppfattning om hur intresset ser ut. Region Östergötland kommer att söka medel och projektet genomförs endast om medlen godkänns. Projektet kommer då att genomföras med start 2023 på en ort där det finns lokalt engagemang och intresse i frågan.

Senast ändrad den 23 februari 2022

Senaste nytt

Amerikansk konstnär målar om i Linköping
Linköping finalister med Framtidens stadskärna
Ansökan om skolskjuts öppnar 13 maj
Låna böcker och handla mat samtidigt
Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall