Hoppa till huvudinnehåll

Planerade grävarbeten under 2024

18 april 2024 | Stadsplanering & trafik
Under 2024 kommer flera större grävarbeten pågå i Linköping. Det rör sig bland annat om arbeten vid Trädgårdstorget, Lasarettsgatan och Östgötagatan. Det gemensamma slutmålet är att skapa en mer livsvänlig stad.
Skylt för vägarbete

Flera vägarbeten är planerade under 2024. Foto: Mostphotos

Grävarbeten ses ofta som ett störande moment när de pågår, men de är viktiga för att staden ska fungera. Anledningar till att det grävs kan till exempel vara att säkra tillgången till el, vatten eller bredband. Syftet kan även vara att skapa säkrare trafikmiljöer. Men alla grävarbeten har ett gemensamt slutmål - att skapa en bättre, tryggare och mer livsvänlig stad för Linköpings invånare.

– Vi förstår att grävarbeten är påfrestande för boende och verksamhetsutövare i närområdet. Men ibland måste man gräva, det kommer vi inte ifrån. Man skulle kunna säga att grävarbeten är en naturlig del av livet i staden, säger Johan Engström, trafikingenjör på Linköpings kommun.

Han fortsätter:

– Linköping växer och för att kunna försörja alla invånare med nödvändigheter såsom vatten, värme, el och bredband behöver vi underhålla, bygga ut och stärka upp stadens ledningar. Vi behöver även bygga om en del trafikmiljöer för att fler invånare ska kunna resa säkert och hållbart på Linköpings gator även i framtiden.

Samverkan är A och O

För att minska den totala påverkan av grävarbeten i staden är samverkan en viktig pusselbit. Flera av de grävarbeten som ska genomföras under 2024 samkörs mellan Tekniska verken och Linköpings kommun.

– Samverkan är en viktig del för att minska arbetenas påverkan för våra invånare. Om vi ser behov av att genomföra en grävning eller ett beläggningsarbete stämmer vi av med Tekniska verken om de har några ledningar i området som behöver underhållas i närtid. Genom att samköra arbeten minskar risken att samma gata grävs upp flera gånger på kort tid, säger Johan Engström.

Planerade arbeten 2024

Klicka på plusset nedan för att läsa om var i Linköping det ska grävas.

Arbetena är redan påbörjade och förväntas slutföras i november 2024. Tekniska verken renoverar vattenledningar och Linköpings kommun bygger om gång- och cykelbanor.

 

 

Arbetet pågår redan och förväntas avslutas under 2025. Tekniska verken gräver för att förstärka elnätet.

 

Arbetet pågår mellan september och november 2024. Tekniska verken förstärker vattenledningar. Linköpings kommun bygger om busshållplatser och förbereder gatan för ökad busstrafik när Storgatan blir gågata.

Arbetet pågår under vecka 26 och 27. Linköpings kommun asfalterar om hela området kring Resecentrum. Arbetet sker i nära samarbete med Östgötatrafiken.

Startdatum för arbetet är ännu inte fastställt. Hela arbetet ska vara slutfört senast i december 2024. Linköpings kommun flyttar och bygger om busshållplatser. Betongblock i bussfilen orsakar idag störningar, just nu pågår en utredning för att hitta en lösning på problemet, därav är inget startdatum satt för arbetet än.

Startdatum för arbetet är ännu inte fastställt. Hela arbetet ska vara slutfört senast i december 2024. Tekniska verken byter ut högspänningsledning.

Arbetet pågår mellan augusti och november 2024. Tekniska verken byter ut vattenledningar.

 

Nära samarbete med Östgötatrafiken

Vid arbeten där kollektivtrafiken påverkas sker nära samarbete med Östgötatrafiken för att resenärerna ska störas så lite möjligt.
I samband med arbetet vid Trädgårdstorget (september-november 2024) kommer busstrafiken preliminärt ledas om via Hamngatan och Drottninggatan.
Under arbetet på Östgötagatan (augusti-november 2024) kommer busstrafiken preliminärt ledas om via Abiskorondellen och Västra vägen.
Vid övriga arbeten beräknas kollektivtrafiken kunna fortsätta köra sina vanliga rutter, men det kan ta lite längre tid än vanligt för bussarna att ta sig förbi arbetsplatserna.

Övriga arbeten

Utöver dessa arbeten kommer även en rad mindre jobb att genomföras av Tekniska verken som inte beräknas ha lika stor påverkan för allmänheten. En lista över dessa arbeten hittar du via Tekniska verkens webbplats:

Linköpings kommun kommer även att genomföra en rad asfalteringsarbeten inom ramen för kommunens beläggningsprogram. Programmet är ännu inte helt fastställt, så snart ett färdigt beläggningsprogram finns tillgängligt kommer detta meddelas i kommunens kanaler.

Akuta arbeten

Det är också viktigt att komma ihåg att det ibland uppstår behov av akuta arbeten som måste genomföras med mycket kort varsel. Det kan till exempel handla om ledningar som brister eller att det uppstår slukhål i gator. Dessa händelser går inte att förutse och när de inträffar gör Linköpings kommun och Tekniska verken sitt yttersta för att åtgärda skadorna så snabbt och med så liten påverkan som möjligt.

 

Senast ändrad den 18 april 2024

Senaste nytt

Låna böcker och handla mat samtidigt
Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall
Hon blir ny chef för kultur
Kom och fira att Tinnerbäcksbadet fyller 1 år