Hoppa till huvudinnehåll

Klipp häcken och öka säkerheten i trafiken

8 april 2024 | Stadsplanering & trafik
För att din häck ska vara tät och vacker krävs regelbunden klippning. Om du är villa- eller fastighetsägare har du också ett ansvar att klippa ner växtligheten på din tomt så att den inte skymmer sikten för trafikanter.
Sami Blick vid en grön häck.

Sami Blick, driftingenjör på Linköpings kommun.

Varje år skadas människor i trafiken i onödan för att sikten skyms. Alla fastighetsägare måste hålla träd och buskar innanför sin tomtgräns, både för att säkerställa en trygg trafikmiljö och för att underlätta kommunens underhållsarbete.

– Om du är osäker på var tomtgränsen går är ett tips att titta efter lyktstolpe, elskåp eller gatuskylt. Är något av dessa inväxta är det troligt att din häck eller ditt buskage växt utanför din tomtgräns, säger Sami Blick, driftingenjör på Linköpings kommun.

Vid utfarter ska växterna inte vara högre än 80 centimeter och sikten ska vara fri minst 2,5 meter från gatan eller gångbanan. För tomter som gränsar till gång- och cykelvägar eller gator bör växterna inte överstiga 80 centimeter i en sikttriangel som sträcker sig minst 10 meter åt vardera hållet.

Så får du en tät häck

Att klippa häcken bidrar inte bara till ökad trafiksäkerhet utan är en viktig del av dess skötsel. De flesta häckar kan klippas tidig vår eller vårvinter. Men för de mer känsliga sorterna bör man vänta till sensommaren eller JAS-perioden, som infaller juli-september. Formklippta häckar måste oftast klippas en gång runt midsommar, ibland en andra gång under augusti-september för att hålla formen.

För att få en tät och välskött häck krävs även att man gödslar, håller rent från ogräs och vattnar under varma sommarmånader. Våren är en bra tid för gödsling. Utöver regelbunden klippning ska man tänka på formen för att undvika snöskador.

– Du kan med fördel klippa en bredare bas nedtill så att inte snö lägger sig ovanpå och förstör. Då når även solljus ner vilket ger en tätare och frodigare häck, säger Liselott Johansson, kommunens stadsträdgårdsmästare.

Innan man planterar häck bör man överväga vilken sort och var den ska placeras. Ska det vara en friväxande eller klippt häck? Olika sorter passar för olika ändamål och placeringen på tomten påverkar växtens framtid.

– Det vanligaste misstaget många gör är att plantera vid tomtgräns och då hamnar den utanför, och kan bli en trafikfara, när den har vuxit upp. Välj rätt häck för din tomt – fråga gärna där du köper växtmaterialet, personalen där brukar kunna hjälpa till, säger Liselott.

Här kan du läsa mer:

Text och foto: Madeleine Tuomi

Senast ändrad den 8 april 2024

Senaste nytt

Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall
Hon blir ny chef för kultur
Kom och fira att Tinnerbäcksbadet fyller 1 år
Nu börjar Dansens vecka