Hoppa till huvudinnehåll

Skärpta riktvärden för hälsofarliga ämnen i dricksvattnet

1 juli 2024 | Bygga, bo & miljö
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Nu sänker Livsmedelsverket riktvärdet för arsenik, bly och kadmium i dricksvatten som kommer från egna brunnar. Ett riktvärde för PFAS införs också.
Kommer ditt dricksvatten från Tekniska verken behöver du inte göra något, vattnet provtas regelbundet för att säkerställa god kvalitet.

foto: Getty images

Arsenik, bly och kadmium kan på olika sätt vara skadliga för hälsan. Ämnen får vi i oss på flera olika sätt, bland annat genom maten vi äter. För att det totala intaget av dessa ämnen inte ska bli för högt sänker nu Livsmedelsverket riktvärdena i dricksvatten som tas från egen brunn. För arsenik och bly halveras riktvärdet och för kadmium sänks det tiofalt.

För första gången inför Livsmedelsverket även riktvärde för PFAS i dricksvattnet. 

– Att man har bra dricksvatten är mycket viktigt. Tar man sitt dricksvatten från en egen brunn behöver man regelbundet testa vattnets kvalitet. Var tredje år bör man genomföra en provtagning, har man barn i hushållet bör provtagningen ske varje år. För att ta prov kontaktar du ett laboratorium som analyserar dricksvatten, de kan hjälpa till med information och råd, säger Maria Pihlajärvi, enhetschef livsmedelsenheten på Linköpings kommun. 

Kommer ditt dricksvatten från Tekniska verken behöver du inte göra något, vattnet provtas regelbundet för att säkerställa god kvalitet.

PFAS (per- och polyfluorerade alkylsubstanser) är ett samlingsnamn för en stor grupp ämnen. PFAS används i en mängd olika produkter på grund av dess unika egenskaper av att både vara vatten- och oljeavvisande och tåla höga temperaturer. PFAS finns bland annat i impregneringsmedel, rengöringsmedel och i brandskum. De flesta PFAS-ämnen är svåra att bryta ner och finns därför överallt i miljön.

De mängder av PFAS vi vanligtvis får i oss via mat och dricksvatten orsakar inte akuta hälsoproblem, men vissa PFAS-ämnen lagras länge i kroppen. Om man får i sig PFAS under lång tid skulle det kunna påverka hälsan. 

Källa: Livsmedelsverket

Senast ändrad den 1 juli 2024

Senaste nytt

Nu blir de självkörande bussarna bokningsbara
Centrum, 700 bostäder och skola planeras när Ekängen växer
Kommunens föräldrastöd stärks
Sara Lövestam får pris till Tage Danielssons minne
Mer mat ska lagas på Linköpings vård- och trygghetsboenden
Så här ansöker du om kommunens stipendier
Wandt en av talarna när Linköping visar upp sig på konferens
Förväntat publikrekord när Bonfire Festival intar Linköping för tredje året
Brandrisk i länet
Ett litet steg att ta för att kunna hjälpa fler