Hoppa till huvudinnehåll

Sverigefinnarnas högtidsdag uppmärksammas

24 februari 2025 | Kommun & politik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Den 24 februari hissas den sverigefinska flaggan utanför Linköpings stadshus för att uppmärksamma sverigefinnarnas högtidsdag. Den sverigefinska minoriteten är en av Sveriges fem nationella minoriteter.
Sverigefinska flaggan

Sverigefinnarnas högtidsdag har firats sedan 2011 och uppmärksammar den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet. Den sverigefinska minoriteten uppskattas till cirka 600 000 personer. 

Datumet den 24 februari har valts eftersom det är folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag. Gottlund levde mellan åren 1796 och 1875 och var finländsk folklorist och författare. Under sina vandringar i finnskogarna 1816–1822 upptäckte han en finskspråkig befolkning i Norra Värmland.

Nationella minoriteters rättigheter

Sverigefinnar är en av Sveriges fem nationella minoriteter. De övriga är judar, romer, samer och tornedalingar. De nationella minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, finska, samiska och meänkieli.
  
År 2000 undertecknande Sverige den europeiska ramkonventionen om skydd för nationella minoriteter. Den nationella minoritetslagstiftningen trädde i kraft 2010 och reviderades 2019 med förstärkta rättigheter för nationella minoriteter. Linköpings kommun antog riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter under 2020. I praktiken innebär det att kommunen till exempel ska bidra till att skydda och främja de nationella minoriteternas identitet, kultur och språk.

Arbetet i Linköpings kommun

Linköpings kommun arbetar på olika sätt med nationella minoriteters rättigheter. Ett exempel är en Sverigefinsk bokcirkel för dig som har sverigefinsk bakgrund och som funderar på ditt finska ursprung. Just nu läser bokcirkeln ʺDär vägarna mötsʺ av Tommi Kinnunen. En gripande släktkrönika som skildrar Finlands 1900-talshistoria genom tre generationer starka kvinnor. Biblioteket bjuder på enklare fika när bokcirkeln träffas. Är du intresserad av att delta kan du höra av dig till Tommy Jansson (se e-postformulär i slutet av texten).

Linköpings kommun genomför även årliga samråd med personer som identifierar sig som tillhörande en nationell minoritet. Syftet är att i dialog med representanterna från minoriteten anpassa kommunens arbete på ett bra sätt för att möta rättighetsbehovet. Utgångspunkten för dialogen är kommunens mål och riktlinjer. Det kan handla om att förbättra tillgången till litteratur eller tillgång till modersmålsundervisning på sitt nationella minoritetsspråk, men också att uppmärksamma de olika nationella minoriteternas högtidsdagar. 

Mer information om bokcirkeln:

Mer information om Linköpings kommuns arbete med nationella minoriteter:

 

Senast ändrad den 24 februari 2025

Senaste nytt

Åsa Hedin blir ny kommunikationsdirektör
Linköpings kommun bland de tre bästa på klimatanpassning
Förslag på ny avfallstaxa
Niklas Selander ny vd för Sankt Kors-koncernen
Det hände på fullmäktige i juni
Barnbadet på Tinnis är invigt – första steget mot ett nytt Tinnis
Malin Ljung blir ny näringslivsdirektör
Så här påverkar studentfirandet trafiken