Hoppa till huvudinnehåll

Tätare samarbete ska öka tryggheten i Linköping

3 september 2019 | Kommun & politik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
På tisdagen träffades kommunledningen i Linköping och den lokala polisledningen. Syfte med mötet var att diskutera hur man kan inleda en tätare samverkan och ett tydligare gemensamt arbete för ökad trygghet i Linköping.

Från vänster: Kristina Edlund (S), Denisé Cassel (KD), Niklas Borg (M) och John Andåker, polisen. Foto: Lina Rittne

Bakgrunden till mötet var den senaste tidens oroliga händelser i Linköping. På agendan fanns samtal om hur polisen jobbar med tryggheten i Linköping idag och hur kommunen och polisen kan arbeta mer tillsammans för att öka tryggheten. Även hur man kan arbeta mer gemensamt med den brottsförebyggande verksamheten togs upp i samtalet. Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande är nöjd med mötet.

– Vi har identifierat några områden där samarbetet mellan kommunen och polisen behöver förbättras för att kunna försvåra för kriminalitet, förebygga att unga fastnar i kriminalitet och att kunna agera snabbare för att bryta kriminellt beteende hos unga. Vi ser även ett behov av att tydliggöra respektive organisations ansvar i hela trygghetskedjan, säger han.

– Vi ser att vi har problem med tryggheten i Linköping och då måste vi agera. Vi behöver stärka samverkan med polisen och gå från ord till handling för att öka tryggheten för Linköpingsborna kort- och långsiktigt, säger Denisé Cassel (KD), kommunstyrelsens vice ordförande.

John Andåker, biträdande lokalpolisområdeschef i Linköping trycker på att det är oerhört viktigt att polis och kommun samverkar för att nå framgång i det brottsförebyggande arbetet.

– Med samlade krafter är jag övertygad om att vi kan få färre medborgare att hamna i kriminalitet och öka tryggheten i lokalsamhället ännu mer. Dessa möten är viktiga och borgar för ett fortsatt gott samarbete, säger han.

Både den politiska ledningen och oppositionen ser ett tydligt behov av att jobba tillsammans med polisen i de här frågorna.

– Det är bra att få höra polisens syn på den ökande otryggheten. Jag tror att vi kommer behöva både hårdare tag mot brottsligheten och rejäla förebyggande insatser säger Kristina Edlund (S), kommunalråd.

Mötet idag var en inledning på ett närmare långsiktigt samarbete och deltagarna kommer att träffas igen inom kort.

Sofie Berlin

Senast ändrad den 4 september 2019

Senaste nytt

Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall
Hon blir ny chef för kultur
Kom och fira att Tinnerbäcksbadet fyller 1 år
Nu börjar Dansens vecka